piątek, 31 października 2014

Kawa żołędziowa (żołędziówka)


Skład: prażone żołędzie, kardamon, imbir, cynamon, goździki (w różnych proporcjach). Firma: Dary Natury. Cena: ok. 10 zł. Masa netto: 200g. Produkt z certyfikatem ekologicznym. Dostępny w Almie.


Sposób parzenia: 1 czubatą łyżeczkę kawy w przeliczeniu na jedną szklankę wody, wsypać do naczynia i gotować ok. 2-3 minuty. Odstawić na 5-10 minut, przelać do filiżanek. Można dodać mleko, śmietankę lub posłodzić według upodobań.


Kawa z żołędzi jest napojem prozdrowotnym, nie zawiera kofeiny ani żadnych alkaloidów. Daje również uczucie sytości, wzmacnia żołądek, śledzionę i wątrobę. Reguluje pracę całego układu pokarmowego. Polecana jest do picia jako napój ogólnie wzmacniający i energetyzujący. Zalecana też przy kuracjach odchudzających – pita na czczo likwiduje uczucie głodu.


Smakuje oryginalnie. Od razu na wstępie zaznaczę, że kto spodziewa się aromatu podobnego do prawdziwej kawy, rozczaruje się w 100%. Czuć, że jest to napój przygotowany z prażonych nasion, ale dominują w nim na pewno przyprawy korzenne: imbir, kardamon, cynamon i goździki – wydaje mi się, że trochę ich za dużo. Poza tym przebija się leśny, drzewiasty aromat – całkiem przyjemny. Przyznam się, że bez cukru żołędziówki nie wypiję, posłodzona – smakuje zdecydowanie lepiej. Nie pasują mi do niej natomiast mleko ani śmietanka.


Proces parzenia jest prosty, ale bardziej praco- i czasochłonny niż w przypadku tradycyjnej kawy (przypadkiem nie zaparzajcie jej w kawiarce – dzieją się z nią wtedy dziwne rzeczy…). Relacja cena-jakość: bardzo dobra. Kawa ma ładnie zaprojektowane opakowanie: nawiązuje do tradycji (wzór koronki) i nowoczesności (puszka z plastikowym wieczkiem – dzięki temu kawa też nie wietrzeje).  



Acorn coffee


Ingredients: roasted acorns, cardamom, ginger, cinnamon, clove (in different proportions). Company: Dary Natury (Poland). Price: ca. PLN 10. Nett weight: 200g. Product with an ecological certificate. Available in Alma.


Brewing method: put 1 heaped tablespoon for 1 glass of water into a pot and boil for ca. 2-3 minutes. Set aside for 5-10 minutes, pour into cups. You can add milk, cream or sweeten the coffee if you wish.


Acorn coffee is a pro health drink. It does not contain caffeine or alkaloids. It gives you a feeling of satiety, strengthens your stomach, spleen and liver. It regulates the digestive system. It is recommended for drinking as a generally energizing and strengthening drink. Also useful in slimming diets – drunk on an empty stomach eliminates the feeling of hunger.


Acorn coffee tastes original. I have to warn you - if you expect a flavor similar to real coffee, you’ll be 100% disappointed. You could feel the roasted seed aroma but what dominates are the spices: ginger, cardamom, cinnamon, clove – it seems to me there is too much of them. You could also taste a forest-like flavour – quite pleasant. I have to admit that I always add sugar to my cup of acorn coffee – it definitely tastes better this way. I do not, however, add milk or cream.


The process of brewing acorn coffee is simple but more labour- and time-consuming than making the traditional coffee (under no circumstances should you make your coffee in a moka pot – strange things happen to the pot…). The relation price-quality: very good. The package was beautifully designed with some traditional elements (lace ornaments) and modern ones (a plastic tin with a lid – which also prevents the coffee from losing its fragrance).  

3 komentarze:

Asia pisze...

Mam tą kawę i miałam taki pomysł żeby zaparzyć ją w kawiarce więc chętnie dowiem się jakie dziwne rzeczy się z nią wtedy dzieją? :)

Patchulia M pisze...

Bulgocze, kipi i wybucha...:)

Dary Natury pisze...

Dziękujemy za recenzję. Zapraszamy na nasze strony internetowe:

www.darynatury.pl
www.ziolowyzakatek.sklep.pl

:)