niedziela, 5 października 2014

Ciasto z gruszkami, Folk dookoła świata


Bardzo szybkie, proste i smaczne. Wg pomysłu Magdy, zmieniłam tylko dodatki. Pasują tutaj również śliwki, jabłka, brzoskwinie lub winogron.


Składniki:
3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 szklanka brązowego cukru
3-4 łyżki kakao
½ szklanki oleju
½ szklanki wody
1 szklanka ulubionego mleka
3 łyżki octu (dałam domowej roboty jabłkowy)
1 łyżka proszku do pieczenia
kilka kropli migdałowego zapachu
4-5 twardych gruszek
olej do natłuszczenia formy


Nagrzej piekarnik do 180°C-190°C. W misce wymieszaj mleko z octem. Dodaj pozostałe mokre składniki. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Wlej mokre do suchych, dodaj obrane i drobno pokrojone gruszki i dokładnie wymieszaj. Wlej ciasto do wysmarowanej olejem formy. Piecz 45-55 minut.



Ci, którzy jeszcze nie widzieli najnowszego pokazu fontanny multimedialnej, mają jeszcze szansę 11 października (w sobotę). Program zatytułowany jest Folk dookoła świata. Jest to muzyczna podróż po najbardziej charakterystycznych dźwiękach folklorystycznych świata. Pokazowi laserowemu towarzyszą m. in. Happy Pharella Williamsa, fragmenty ścieżek dźwiękowych do Gwiezdnych wojenGry o tron czy Alicji w Krainie Czarów. Wszystkie pokazy są bezpłatne. Reżyseria i programowanie spektakli - Bogumił Palewicz. Fontanna znajduje się przy al. Lubomirskich (obok budynku sądu). Źródło informacji: Urząd Miasta Rzeszowa.













Pear cake


Very tasty, quick and easy to make. Based on Magda’s recipe (the writer of a Polish vegan blog), I only added pears instead of plums. You can also use apples, peaches or grapes.


Ingredients:
3 glasses wholemeal flour
1 glass brown sugar
3-4 tbs cocoa powder
½ glass oil
½ glass water
1 glass favourite milk
3 tbs vinegar (I used home-made apple vinegar)
1 tbs baking powder
a few drops almond flavour
4-5 hard pears
oil for greasing baking pan


Preheat oven to 180°C-190°C (360°F-370°F). Stir milk with vinegar in a bowl. Add the remaining wet ingredients. In another bowl mix all the dry ingredients. Pour the wet ingredients into the dry ones, add peeled and finely chopped pears and stir well. Pour the batter into a greased baking pan. Bake for ca. 45-55 minutes.

3 komentarze:

gin pisze...

Ciacho super, ale ta fontanna... To dopiero coś! Ogromnie żałuję, że nie mogę wybrać się na pokaz...

Konczi i Szpileczka pisze...

Pyszne ciasto

Patchulia M pisze...

Dzięki:).