sobota, 25 października 2014

Aromatyczna fasolka w pomidorach z tofu, Café Mini


Rozgrzewające i pyszne danie - z dedykacją dla wiernej czytelniczki, Basi D.:).


Składniki:
1 szklanka białej drobnej fasoli
olej
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 kostka tofu wędzonego (lub zwykłego)
1 puszka pokrojonych pomidorów
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
sok z cytryny, kilka łyżek czerwonego wina
po 1 łyżeczce: cząbru, majeranku, lubczyku
słodka wędzona papryka i ostra papryka (niewędzona)
4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe 
sól, pieprz


Namocz fasolę na noc. Następnego dnia ugotuj i odcedź wodę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekane cebulę i czosnek. Przełóż na talerzyk. Znów rozgrzej olej i podsmaż pokrojone w drobną kostkę tofu. Do garnka z fasolą, dodaj: podsmażone tofu, cebulę i czosnek, pomidory, koncentrat, wino, sok z cytryny, zioła i przyprawy. Duś około 10-15 minut. Wyjmij liście laurowe i ziele angielskie. Ewentualnie dopraw jeszcze do smaku. Podawaj danie, np. z ryżem basmati. Smacznego! 



Jeśli szukacie dobrej kawy i czegoś słodkiego, zajrzyjcie do Mini Cafe przy ul. Kopernika 3A. Bardzo duży wybór tego właśnie napoju i deserów, w bardzo dobrych cenach, np. cappuccino ze zdjęcia - 6 zł, kawa studencka - 5zł. 

Serwują tu bardzo smaczne naleśniki (nie przesadzę, jeśli powiem, że najlepsze, jakie jadłam, oprócz moich oczywiście:): lekkie, miękkie i puszyste ciasto (nie lepi się od oleju!), pyszne nadzienia w różnych smakach, w zestawie 2 sztuki. 

Poza tym szeroki wybór ciast, tortów, deserów w pucharkach, lodów i gofrów - są też wegetariańskie, ale nieoznaczone jako takie. Gdy jest ciepło, można usiąść na zewnątrz. Jedyny minus to pewnie fakt, że kawiarnia nie jest zbyt duża (tylko 1 sala), duży ruch - przynajmniej w czasie weekendu.












Aromatic beans with tomatoes and tofu


A delicious and warming dish – for my faithful reader, Basia D.:).


Ingredients:
1 glass of small white beans
oil
1 onion
3 cloves of garlic
1 package smoked tofu (or regular tofu)
1 tin of diced tomatoes
2-3 tbs of tomato concentrate
lemon juice, a few tbs of red wine
1ts of each: savory, marjoram, lovage
sweet smoked paprika and hot paprika (non-smoked)
4 allspice grains, 3 bay leaves 
salt, pepper


Soak beans overnight. Cook the next day and drain off. Heat oil in a frying pan and fry finely chopped onion and garlic. Put aside on a small plate. Heat some oil and fry diced tofu. Add the following into the saucepan with beans: fried tofu, onion and garlic, tomatoes, concentrate, wine, lemon juice, herbs and spices. Cook for ca. 15 minutes. Remove allspice grains and bay leaves. You can season the dish if necessary. Serve it e.g. with basmati rice. Bon appetite!

Brak komentarzy: