poniedziałek, 22 września 2014

Faszerowana cukinia, 12. Multimedia Happy End Festiwal


Cukinia w nieco innym wydaniu. Zamiast grzybów można też dodać kapary lub drobno pokrojone suszone pomidory. Smacznego!


Składniki:
½ szklanki kaszy jaglanej
½ szklanki kaszy gryczanej
2 szklanki pokrojonych grzybów leśnych
masło/olej do smażenia
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 małe cukinie
½ opakowania fety
natka pietruszki
sól, pieprz
lubczyk, majeranek


Ugotuj obie kasze w jednym garnku (ok. 10 minut). Grzyby podsmaż na tłuszczu. Drobno pokrój cebulę i czosnek i również podsmaż. Cukinie przekrój na pół, wydrąż miąższ i pestki. Nagrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj ugotowane kasze z grzybami, cebulą, czosnkiem i drobno pokrojoną fetą. Dodaj zieleninę, sól, pieprz i zioła. Farszem nadziewaj cukinie i zapiekaj przez 20-30 minut.




Źródło
Już 7 października niezwykła gratka dla miłośników filmu - rusza rzeszowski Festiwal Filmów Optymistycznych Multimedia Happy End Festiwal. 


Będziemy mogli zobaczyć ponad 50 filmów fabularnych, dokumentalnych i animacji, których wspólną cechą jest… optymizm. To właśnie my, widzowie, wybierzemy najlepszy film festiwalu drogą głosowania. Warto być bo oprócz seansów, pokazy specjalne, warsztaty i spotkania z twórcami. Tak było w ubiegłym roku.


Wydarzenie potrwa do 11 października. Wszystkie projekcje odbywać się będą w Wojewódzkim Domu Kultury przy ulicy Okrzei. Program dostępny tutajŹródło informacji i zdjęcia: strona festiwalu





Stuffed zucchini


A different take on zucchini. You can also add capers or finely chopped dried tomatoes instead of mushroomsl. Enjoy!


Ingredients:
½ glass millet
½ glass buckwheat
2 glasses chopped wild mushrooms
butter/oil for frying
1 onion
3 cloves of garlic
3 small zucchinis
½ package feta
parsley leaves
salt, pepper
lovage, marjoram


Boil both millet and buckwheat in one pot (ca. 10 minutes). Fry wild mushrooms in fat. Finely chop onion and garlic and also fry them. Cut zucchinis lengthwise in halves and remove the seeds and pulp. Preheat oven to 180°C. Stir: millet, buckwehat, wild mushrooms, onion, Garlic and finely chopped feta. Add parsley, salt, pepper and herbs. Stuff zucchinis with the filling and bake them for ca. 20-30 minutes.

Brak komentarzy: