poniedziałek, 15 września 2014

Ciasto śliwkowe z kaszą manną, promo województwa


Przepyszne, ekspresowe i łatwe w wykonaniu. Najlepiej użyć smażonego dżemu własnej roboty bez dodatku żelfixu. Przepis (zmieniony) stąd.


Składniki:
1 szklanka kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki brązowego cukru (lub białego)
½ szklanki gęstego i tłustego mleka kokosowego
½ szklanki gęstszego dżemu domowej roboty 
(np. jabłkowego, brzoskwiniowego, morelowego)
5-7 śliwek


Wymieszaj w misce kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj dżem jabłkowy, mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Odstaw na około kwadrans, aż masa zgęstnieje. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przekrój śliwki na pół, usuń pestki. Wlej ciasto do małej keksówki, natłuszczonej olejem i wyrównaj łyżką. Na wierzchu ułóż śliwki (jak na zdjęciu). Nie dociskaj ich w ciasto. Piecz ok. 40-50 minut. Wyjmij z piekarnika i dobrze wystudź przed podaniem.

    

Dziś też o filmie, a dokładniej o najnowszym spocie promującym nasze województwo. Jest nowoczesny, ale podkreśla też tradycję. Wybór miejsc nieprzypadkowy - w video umieszczono te, które zmieniły się i rozbudowały dzięki dotacjom unijnym. Szczególnie podoba mi się wizualizacja Doliny Lotniczej i mostu w Połańcu. No to popatrzmy...





Semolina plum cake


Delicious, quick and easy to make. It’s best if you use a home-made jam without any gelling sugar. The recipe (modified) from here.


Ingredients:
1 glass semolina
1 tbs baking powder
½ glass brown sugar (or white)
½ glass thick and coconut milk (75% fat)
½ glass thicker home-made jam (e.g. apple, peach, apricot)
5-7 plums


In a bowl stir together semolina, sugar and baking powder. Add apple jam, coconut milk and whisk thoroughly. Let the mixture rest for about 15 minutes. Preheat oven to 350°F (180°C). Halve the plums, remove the stones. Pour the batter into a small greased cake tin and even it out with a spoon. Place the plums on top (as shown in the photo). Don’t push them down. Bake for ca. 40-50 minutes. Remove from the oven and let it cool down well before serving.

6 komentarzy:

gin pisze...

Mmm, smakowite to ciacho :)

Patchulia M pisze...

Dzięki:). Polecam - jest naprawdę pyszne i łatwe w wykonaniu.

Jurek pisze...

Wspaniałe ciasto. Jadałem fantazję śliwkową z Pińczowa. Jest to produkt bez konserwantów, a ma dodatek kakao, co nadaje mu ciekawego smaku. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

Patchulia M pisze...

Dziękuję. Smacznego:).

Una pisze...

Mam w lodówce pół litra mleka sojowego i nie wiem, co z nim zrobić, zostało mi po innym cieście. Wypić nie wypiję, bo nie lubię. Sądzisz, że się nada zamiast kokosowego?

Patchulia M pisze...

Una, niestety nie. W tym cieście mleko musi być gęste (chodzi o tę wierzchnią tłustą i bardzo gęstą warstwę). Próbowałam na wodnistym kokosowym i nie wyszło.
Jeśli lubisz tego rodzaju wypieki, może zrób pina coladę, np. Jadłonomia ma świetne. Robiłam i wyszło super. Tam trzeba dokładnie 1/2 litry mleka roślinnego. Nikt nie mógł uwierzyć, że jest wegańskie... :).