poniedziałek, 8 września 2014

Biszkopt z kremem czekoladowym i malinami, Niebieskie migdały


Niebo w gębie, a do tego bardzo efektowne i łatwe w wykonaniu ciasto. W 100% wegańskie. P.S. Ocet jabłkowy można zrobić samemu. P.S. 2. Warto dodać do kremu trochę soku z cytryny (lub skropić ciasto sokiem przed podaniem), bo wychodzi ono bardzo słodkie.


Składniki na biszkopt (wg Jadłonomii):
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki oleju
¾ szklanki mleka roślinnego (lub zwykłego)
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu jabłkowego
1 szczypta soli


Rozgrzej piekarnik do 175°C. Ubij widelcem mleko z olejem na jednolitą emulsję, dodaj cukier i ponownie dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski dodaj mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wymieszaj. Następnie wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj łyżką. Na sam koniec dodaj ocet, znów wymieszaj. Wlej masę do natłuszczonej formy (mała keksówka). Piecz około 25 minut. Wyłącz piekarnik, pozostaw biszkopt w środku jeszcze na 15 minut.

Składniki na nadzienie i wierzch:
3 dojrzałe  awokado
4-5 łyżek ciemnego kakao
5-6 łyżek słodkiego syropu, np. z daktyli, agawy/miodu
ok. 2 szklanki malin


Zmiksuj/zblenduj składniki kremu. Posmaruj nim równo wystudzony biszkopt. Na wierzchu ułóż maliny. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. 


Niebieskie migdały (3 maja) serwują pyszną kawę i lody, ciasta pewnie też (choć nie potwierdzę bo nie jadłam). Niestety często trzeba długo czekać na zamówienie (kawiarnia jest bardzo chętnie odwiedzana), ceny wprost proporcjonalne do jakości.









Sponge cake with chocolate mousse and raspberries


It’s delicious very effective and easy to make. 100% vegan. PS You can make apple vinegar on your own. PS 2. It's worth adding some lemon juice to the mousse (or sprinkling the cake with it) 'cause the cake's pretty sweet.


Sponge cake ingredients:
1 glass flour
3 tbs potato starch
1/3 glass oil
¾ glass vegetable milk (or regular)
4 tbs sugar
2 ts baking powder
2 tbs apple vinegar
1 pinch of salt


Preheat oven to 175°C. Whisk milk and oil with a fork until well-combined, add sugar, whisk again. Place flours, baking powder and salt in the second bowl, stir. Next pour the wet ingredients into the dry ones and stir thoroughly. Finally add the apple vinegar, stir again. Pour the mixture into a small greased cake tin. Bake for ca. 35 minutes. Turn off the oven, leave the sponge cake for 15 more minutes.  

Filling and topping ingredients:

3 ripe avocados
4-5 tbs dark cacao
5-6 tbs date or agave syrup/honey
ca. 2 glasses raspberries


Mix/blend all filling ingredients. Spread evenly on the cooled sponge cake. Place the raspberries on top. Keep in the fridge for at least 1 hour.

6 komentarzy:

Marcela pisze...

mniam! wygląda bajecznie pysznie! jak się cieszę, że kolacji jeszcze nie jadłam!:)

Patchulia M pisze...

Dzięki - zapewniam, że jest pyszny a w dodatku krem i wierzch są bardzo zdrowe:).

Marcela pisze...

oo mniam! moje smaki!

gin pisze...

Mmm, cudownie wygląda to ciasto :)

Konczi i Szpileczka pisze...

Ja chce takie ciacho!!

Patchulia M pisze...

Nic prostszego, tylko trzeba zrobić zapasy awokado:).