wtorek, 26 sierpnia 2014

Gulasz warzywny z pieczonym czosnkiem, Proś odważnie


Pieczony czosnek smakuje wyśmienicie – jest bardzo aromatyczny, ale pozbawiony ostrego smaku i zapachu. Najlepiej upiecz od razu kilka główek i nadmiar wykorzystaj, np. jako pastę do chleba (po prostu rozsmaruj na bagietce lub chlebie i zjedz) – pycha! P.S. Oczywiście zamiast fasolki możesz dodać inne sezonowe warzywa.


Składniki:
4-6 ząbków czosnku
kilka łyżek oliwy lub oleju
4-5 ziemniaków
1-2 marchewki
2 garście zielonej lub żółtej fasolki szparagowej
3-4 kulki ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
lubczyk
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
sól, pieprz


Nagrzej piekarnik do 180°C. Obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę. Umyj fasolkę i marchewkę i pokrój je na małe kawałki. Czosnek ułóż w natłuszczonym naczyniu (nie obieraj!), polej oliwą lub olejem, oprósz solą i pieprzem. Piecz około 30-40 minut.

Do garnka wlej wodę, doprowadź do wrzenia. Wrzuć pokrojone warzywa, dodaj ziele, liście laurowe i lubczyk. Gotuj do miękkości (ok. kwadransa lub mniej). Na koniec odlej kilka łyżek płynu do kubka, dodaj mąkę i dokładnie rozmieszaj, aby nie było grudek. Mieszaninę wlej do garnka, doprowadź do wrzenia i dodaj upieczony czosnek (wyciśnij go z łupek). Delikatnie wymieszaj.



Muszę się jeszcze czymś pochwalić – Proś odważnie to moja pierwsza przetłumaczona książka. To również pierwsze tłumaczenie dotyczące fundraisingu w takiej formie w Polsce. Dowody poniżej:).









Vegetable stew with roasted garlic


Roasted garlic tastes exquisite - it’s very aromatic but doesn’t taste or smell strong at all. It’d be best if you roasted a couple of heads at one go and use up the extra amount e.g. as breadspread (just put it on a slice of baguette or bread) - delicious! PS Of course you can add other seasonal vegetables instead of beans.


Ingredients:
4-6 cloves of garlic
a few tbs oil or olive oil
4-5 potatoes
1-2 carrots
2 handfuls green or yellow beans
3-4 allspice grains
2-3 bay leaves
lovage
2 ts corn starch
salt, pepper


Preheat oven to 180°C. Peel the potatoes and dice them. Wash the beans and carrots and cut them into small pieces. Place the garlic in a greased dish (don’t peel it!), pour it over with olive oil, sprinkle with salt and pepper. Roast for ca. 30-40 minutes.

Pour some water into a saucepan, bring to the boil. Add the veggies, allspice grains, bay leaves and lovage. Cook until soft (about 15 minutes or less). Finally, pour off a couple of tablespoons of liquid into a mug, add flour and stir thoroughly so that there aren’t any lumps. Pour the mixture into the saucepan, bring to the boil and add roasted garlic (squeeze it from its skins). Stir gently.

Brak komentarzy: