wtorek, 5 sierpnia 2014

Bóbmus czyli humus z bobu, Polska Bułka


Sycąca letnia pasta do chleba - trochę pracochłonna (bo bób trzeba ręcznie obrać i nie ma tutaj żadnych skrótów), ale smak wynagradza cały trud… Ja dodałam też kumin, ale kto nie lubi wyrazistych smaków, może go spokojnie pominąć. 


Składniki:
1,5-2 szklanki ugotowanego, obranego bobu
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki tahiny
sok z 1 lub 2 cytryn (ewentualnie ocet winny)
sól
½ szklanki zimnej wody
opcjonalnie: kumin


Zblenduj bób, czosnek, tahinę i sok z cytryny. Dopraw solą (i ewentualnie kuminem). Dodaj zimną wodę i blenduj, aż powstanie dość gęsta, gładka pasta.



I jeszcze o Polskiej Bułce w Rzeszowie – niepozornym lokalu przy ul. Kopernika (kiedyś był tu Czeski Film), który serwuje pyszne bułki z nadzieniami. Z wegetariańskich do wyboru są szpinakowe i pieczarkowe. Bułki są chrupiące (białe, pszeniczne, a nie słodkie, macdonaldsowe z sezamem), bardzo smaczne i tanie (odpowiednio 4 zł i 7 zł). Zamiast folii aluminiowej czy woreczka foliowego, zawijane są w biały papier śniadaniowy (co mi się szczególnie podoba). Wnętrze nie powala (w środku są 3 tylko stoły), ale przecież i tak bułki jemy, spacerując. Czynne do późnych godzin nocnych.

Czeski film skończył szybko. Mam nadzieję, że Bułki się nie dadzą. Tuż obok, fast-food z burgerami, ale ceny w tym wymuskanym wnętrzu - kosmiczne (przeciętnie zapłacimy 20 zł za sztukę!) – nie wiem, jak ze smakiem i tylko 1 opcja wege do wyboru (a menu całkiem spore).












Fava beans hummus


A satiating summer breadspread – a bit labour-consuming (‘cause you’ve got to  peel the broad beans and there aren’t any shortcuts here) but the taste makes up for all the effort… I also added some cumin but if you’re not a fan of distinctive flavours, you may feel free to just skip it.


Ingredients:
1.5-2 glasses cooked, peeled broad beans/fava beans
2-3 cloves of garlic
3 tbs tahini
juice squeezed out of 1 or 2 lemons (or wine vinegar)
salt
½ glass cold water
opcjonally: cumin


Blend fava beans, garlic, tahini and lemon juice. Season to taste with salt (and optionally cumin). Pour in cold water and blend until you get a smooth, thick breadspread. 

Brak komentarzy: