środa, 2 lipca 2014

Wegańskie domowe lody, lody w Myszce (niewegańskie)


Wystarczy zblendować/zmiksować 2 banany, kilka łyżek masła orzechowego i słodkiego syropu/cukru, a otrzymamy puszyste i całkiem zdrowe lody wegańskie. Potem do zamrażarki na kilka godzin i gotowe. 

Kto w Rzeszowie jest w porze wiosenno-letniej, musi zaglądnąć do lodziarni U Myszki (przy deptaku na ul. 3 maja obok kina Zorza lub na ul. Sokoła obok teatru im. Wandy Siemaszkowej). Kultowe miejsce w Rzeszowie, istnieje chyba od lat 80 (?). Praktycznie zawsze trzeba tutaj odstać swoje w kolejce.
Lody włoskie jak dla mnie smaczne, ale grzechu warta jest kajmakowa (?) polewa (wydaje mi się, że z mlekiem w proszku, podobna do tej, jaką się kiedyś przekładało wafle/andruty). Ceny niskie jak na tak duże porcje (największa na zdjęciu za ok. 4zł). Do wyboru są lody w rożku cukrowym, wafelku i plastikowym kubku, różne porcje, z polewą lub bez.
Wystrój niezmieniony od lat… dla mnie to akurat na plus. Nie wyobrażam sobie nowoczesnych mebli rattanowych zamiast plastikowych krzeseł i stołów. No i te klimatyczne malowidła na ścianach przedstawiające Myszkę Miki… Jest też figura tej słynnej postaci disnejowskiej. Kto dobrze się przyjrzy, zobaczy ukrytą w niej... kamerę. 
Miejsce jest przyjazne rodzinom z dziećmi, rowerzystom, niepełnosprawnym. Przy lodziarni ogródek z dużą ilością miejsc do siedzenia.








Vegan home-mede ice-cream


Just blend/mix 2 bananas, a few tablespoons of peanut butter and sweet syrup/sugar, and you’ll get fluffy and pretty healthy vegan ice-cream. Put it for a few hours into the refridgerator and that’s it.  

Brak komentarzy: