czwartek, 31 lipca 2014

Spaghetti z cukinią, Long Phung


To mój ostatni hit obiadowy – pyszny, szybki i łatwy. Pomysł od Aśki - dzięki! Oliwa lub masło są w tym daniu konieczne – dzięki nim wchłaniane są zawarte w cukinii witaminy A i K (rozpuszczalne w tłuszczach). Porcja dla 2-3 osób.


Składniki:
250g makaronu spaghetti
3-4 łyżki oliwy
4-5 łyżek masła
3 małe cukinie lub 2 większe
sól, pieprz
opcjonalnie: wędzona papryka lub ulubione zioła


Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu, dodaj oliwę, wymieszaj. Cukinię zetrzyj na tarce. Na patelni rozpuść masło, wrzuć cukinię i duś do miękkości (aż większość wody odparuje, około 10-15 minut). Dopraw do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką lub ziołami. Wymieszaj sos z makaronem. Natychmiast podawaj.



Jak mówiłam, tak zrobiłam - Long Phung po raz kolejny. Ciasteczko z wróżbą na początek. Później tofu w sosie curry (podawane w żeliwnym garnku z miseczką białego ryżu) – bardzo duża porcja. Można pysznie i wegetariańsko (a nawet wegańsko) w Rzeszowie? A pewnie, że tak!










Spaghetti with zucchini


It’s been my favourite dinner recently – delicious, quick to make and extremely easy. Got the idea from Aśka – thanks:). Olive oil or butter are necessary here ‘cause they help absorb fat-soluble vitamins A and K from zucchini. Makes 2-3 servings.


Ingredients:
250g spaghetti
3-4 tbs olive oil
4-5 tbs butter
3 small or 2 bigger zucchinis (green or yellow)
salt and pepper
optionally: smoked paprika or favourite herbs


Cook pasta following package instructions, add olive oil, stir. Grate zucchini. Melt butter in a frying pan, add zucchini and cook until soft (till most of the water has evaporated, ca. 10-15 minutes). Season to taste with salt, pepper and smoked paprika or your favourite herbs. Stir the sauce with pasta and serve immediately.

Brak komentarzy: