środa, 9 lipca 2014

Sałatka arbuzowa z melisą, Kazimierz Dolny n. Wisłą


Bardzo orzeźwiająca i gasząca pragnienie. A czego więcej chcieć w czasie upałów?


Składniki:
ok. 1,5 kg arbuza
1 pomarańcza
½ cytryny
2-3 łyżeczki cukru
kilka listków świeżej melisy


Obierz arbuza i pokrój w kostkę. Umieść kawałki w kilku małych miseczkach. Wyciśnij sok z pomarańczy do małego garnka, dodaj do niego sok z cytryny, cukier i doprowadź do wrzenia, odstaw z ognia, mieszaj, aż cukier się rozpuści. Lekko schłodzonym sosem polej pokrojonego arbuza i posyp posiekaną melisą. Podawaj schłodzone.



W Kazimierzu Dolnym nad Wisłą panuje naprawdę wyjątkowa atmosfera. Porównałabym go do węgierskiego Szentendre (o którym pisałam tutaj). Oba miasteczka są uważane za azyl twórczych elit, mają trochę podobną architekturę (np. wąskie wybrukowane uliczki i rynek) i krajobraz (dość górzyście), i w obu znajdziemy mnóstwo galerii ze sztuką współczesną, małych i dużych kawiarni i restauracji skierowanych w głównej mierze do turystów.

Co warto zobaczyć?
  • rynek ze studnią i późnorenesansowym kościołem, kamienice przy rynku









  • ruiny zamku, basztę

  • Górę Trzech Krzyży (pamiątkę po epidemii cholery sprzed 300 lat) – „wspinaczka” trwa dosłownie kilka minut, ale schody są dość wysokie; poniżej widok z góry
  • lessowe wąwozy, np. Korzeniowy Dół; kto się zmęczy po drodze może zaglądnąć do Cafe Wąwóz (budynek z przełomu wieków XVII i XVIII)


  • miejsce, o którym nie piszą w przewodnikach – ul. Krakowska z domami gwiazd i artystów


  • cmentarz żydowski.
Oprócz tego warto przespacerować się wzdłuż Wisły. Można też odbyć rejs promem do Janowca. 




Watermelon salad with lemon balm


Very refreshing and thirst-quenching. And what more do you want when it’s so hot outside?


Ingredients:
1.5 kg watermelon
1 orange
½ lemon
2-3 ts sugar
a few fresh lemon balm leaves


Peel the watermelon and dice it. Place the dices in a big bowl. Squeeze out orange juice and lemon juice into a small saucepan. Add sugar and bring to the boil until sugar has melted (it takes a short while). Cool the sauce and then pour it over the watermelon dices. Sprinkle with chopped lemon balm leaves. Serve chilled.

2 komentarze:

Konczi i Szpileczka pisze...

Super sałatka. A w Kazimierzu po prostu uwielbiam byc, tam jest niepowtarzalny klimaty...

Patchulia M pisze...

Dziękuję. No właśnie, coś w tym Kazimierzu jest, że chce się wracać...