sobota, 19 lipca 2014

Letnia tarta prowansalska, Bóbrka-Trzcinica-Stępina


Ciasto do tarty (cornbread) robi się w mgnieniu oka (wszystko trzeba wymieszać łyżką lub ręką i do piekarnika; tylko szybko – w przeciwnym razie będzie twarde i niesmaczne). Pracy jest trochę przy nadzieniu, ale efekt niesamowity! P.S. Zamiast aż 4 łyżeczek proszku do pieczenia wystarczy tylko ½ łyżeczki sody – ciasto wyrosło pięknie). Podkład musi być dość gruby (i taki jest), bo składników nadzienia jest dość dużo. W wersji wegetariańskiej z mozzarellą i serem żółtym. Smacznego!


Składniki na sos:
1 puszka pomidorów + 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub innych ulubionych


Składniki umieść w małym garnku i duś bez przykrycia ok. kwadransa, aż większość wody wyparuje. Pozostaw do wystudzenia.


Składniki na nadzienie:
ok. 10 cienkich plastrów bakłażana
ok. 10 cienkich plastrów cukinii
ok. 10 cienkich talarków pora
2-3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
olej i oliwa, sól i pieprz
½ czerwonej papryki, drobno pokrojonej
½ zielonej papryki, drobno pokrojonej
kilka czarnych oliwek drobno pokrojonych
5-6 suszonych pomidorów w oleju, drobno pokrojonych
świeża lub suszona bazylia
opcjonalnie: 1 kulka drobno pokrojonej mozzarelli, 2-3 łyżki startego żółtego sera


Wyłóż blachę folią aluminiową, posmaruj oliwą, ułóż na niej bakłażana i cukinię, posyp pieprzem i solą. Piecze przez ok. kwadrans w temperaturze ok. 170°C stopni.  Rozgrzej olej i podsmaż pora i czosnek – kilka minut, aż por zmięknie. Odłóż na talerzyk. W tym samym garnku podduś papryki do miękkości (przez kilka minut) ze szczyptą soli i odrobiną wody.

Piecz cornbread przez 25 minut (w okrągłej formie, 28 cm średnicy lub prostokątnej o podobnym polu). Następnie połóż na tarcie wystudzony sos i składniki nadzienia w kolejności: (mozzarella) + bakłażan i cukinia + czerwona i zielona papryka + por i czosnek + suszone pomidory + oliwki (+starty żółty ser). Piecz jeszcze tartę przez 5 minut. Podawaj ciepłą i posypaną ziołami.




Największą atrakcją Muzeum Przemysłu Naftowego i Gazowniczego im. Ignacego Łukasiewicza jest multimedialna ekspozycja z wykorzystaniem nowoczesnej technologii (hologram i manekin multimedialny) oraz kompozycji zapachowej starej apteki:). Obserwujemy pracę prowizora (pomocnika aptekarza z XIX wieku) i jesteśmy świadkami jego rozmowy z klientami (pomocnik ma dość duże poczucie humoru). 



A w drugiej sali… sam Łukasiewicz! Opowiada o swojej pracy i przygotowuje jakąś miksturę, która ostatecznie wybucha. Jestem pod dużym wrażeniem (zdjęcia niestety nie oddają atmosfery) – bardzo to pomysłowe i atrakcyjne dla zwiedzających. Nawet, jeśli nie interesuje nas tematyka, zdecydowanie WARTO ZAGLĄDNĄĆ do Domu Łukasiewicza  i zobaczyć ww. opisane atrakcje. Wstęp – 10 zł + 2zł projekcja filmu.

Poza tym można tu zobaczyć ropę naftową w stanie naturalnym, stare kopanki (szyby naftowe) i wiele innych obiektów związanych z wydobyciem ropy naftowej. 






W Trzcinicy k. Jasła odkryto jedną z pierwszych silnie ufortyfikowanych zakarpackich osad z terenu Polski (Otomani-Füzesabony) sprzed ponad 4000 lat (!). Miejsce nazwano Troją Karpacką. Do zwiedzania jest skansen, platforma widokowa i nowa atrakcja - kilkusetletni fragment pnia klonu (które leżał w tym miejscu przez kilka lat, powalony przez wichurę bo nie było odpowiednich narzędzi, aby go pociąć). 

Na drugim zdjęciu mieszkanka osady opowiada o ówczesnych kosmetykach, m.in. na bazie dziegciu, ochry, rumianku, pokrzywy. Wszystkiego można dotknąć i wypróbować na własnej skórze. Wstęp 18 zł + 2 zł platforma widokowa.







W Stępinie i Cieszynie k. Frysztaku zobaczymy niemieckie fortyfikacje z okresu II wojny światowej (schron i bunkry) - doszło tutaj do spotkania Hitlera z Mussolinim w 1941 r.  Schron ma ok. 400 m długości. Wstęp - 5zł.






W opracowaniu wykorzystano elementy tekstu pochodzące ze stron ww. obiektów.




Provençal summer tart


You’ll make the tart dough (cornbread) really fast (just mix all ingredients with a spoon or your hand and put it in the oven; but be quick – otherwise the dough’ll be hard and untasty). There’s quite a lot of work on the filling but the result’s amazing! PS You can use just ½ ts baking soda instead of 4 ts baking powder. The dough needs to be quite thick (and so it is) ‘cause the filling’s quite thick, too. In the vegetarian version: with mozzarella and cheese. Enjoy!


Sauce ingredients:
1 tin tomatoes + 1 ts Herbs de Provence or any other favourite


Place the ingredients in a small saucepan and simmer uncovered for ca. 15 minutes until most of the water has evaporated. Cool down.


Filling ingredients:
ca. 10 thin eggplant/aubergine slices
ok. 10 thin zucchini slices
ok. 10 thin leek slices
2-3 garlic cloves, finely chopped
oil and olive oil, salt and pepper
½ red bell pepper,  finely chopped
½ green bell pepper, finely chopped
a few black olives, finely sliced
5-6 dried tomatoes (in oil), finely chopped
fresh or dried basil
optionally: 1 ball mozzarella, finely chopped, 2-3 tbs grated cheese


Line a baking tray with aluminium foil, grease with olive oil, place eggplant and zucchini slices and sprinkle them with salt and pepper. Bake for ca. 15 minutes at ca. 170°C (340°F).  Heat some oil in a frying pan and fry leek and garlic – for a few minutes until the leek slices are soft. Place aside on a plate. Sauté the peppers until soft (a few minutes) with a pinch of salt and a bit of water.

Bake cornbread for about 25 minutes (in a round cake pan, 28 cm diameter or a square one with a similar area). Next place the sauce and all filling ingredients in the following order: (mozzarella) + eggplant and zucchini + red and green bell pepper + leek and garlic + dried tomatoes + olives (+grated cheese). Put the tart into the oven and bake for 5 more minutes. Serve hot and sprinkled with herbs.

7 komentarzy:

Ervisha pisze...

Wspaniała :)

Patchulia M pisze...

Dziękuję. Wygląd wprostproporcjonalny do smaku:).

Ervisha pisze...

Nigdy nie robiłam bułek ani ciasta drożdżowego z drożdżami suchymi, ale wiem, ze wypieki wychodzą :) Jesli chodzi o zamienniki to poszukałam w internecie i na blogu mojewypieki znalazłam, ze 7g drożdzy suszonych odpowiada 15 świeżych, wiec 7 g drożdzy suszonych powinno wystarczy :)

Co do bułek to ważne by ciasto było elastycznie - nie moze być za suche... I polecam dobrze natłuścić blaszkę bo bułki lubią się przyklejać :)

Patchulia M pisze...

Dzięki za wszystkie wskazówki. Dam znać, jak poszło:). Pozdrawiam!

Lena pisze...

Tarta wygląda przepysznie.
A wycieczka musiała być bardzo udana :)

Ervisha pisze...

I jak piekla moze Pani bułeczki ? :)

Patchulia M pisze...

Jaka tam Pani?:). Bułeczki wyszły super - ostatecznie użyłam zwykłych drożdży bo bałam się zaryzykować. Całej rodzince smakowały:). Dzięki!