niedziela, 13 lipca 2014

Czekoladowy krem z awokado, Nam-a


Rewelacyjny i tylko 3 składniki! Musicie spróbować – koniecznie! Teraz można upolować awokado za 3 zł lub nawet mniej, więc do sklepów:). Taki krem jest również pysznym i zdrowym dodatkiem do ciast i deserów. Nie muszę chyba dodawać, że awokado to superżywność, i że ten czekoladowy krem można jeść właściwie bez wyrzutów sumienia…


Składniki:
1 duże dojrzałe (miękkie awokado)
1-2 łyżki ciemnego kakao (kto woli, może dać więcej)
2-3 łyżki miodu/słodkiego syropu/słodzika, itp.


Obierz awokado, wyjmij pestkę i pokrój na mniejsze kawałki. Zmiksuj/zblenduj wszystkie składniki. Możesz schłodzić przed poddaniem.


Specjalnością Nam-y jest kuchnia chińska i wietnamska. Ceny proporcjonalne do jakości serwowanych dań - nie jest źle, ale kto woli zapłacić więcej i zjeść smaczniej, to lepiej do Long Phung lub Saigonu.

Główne danie ze zdjęcia kosztuje ok. 11 zł (naprawdę duża porcja, nie da rady zjeść całej), jednak czegoś mu brakuje… Za to banany w cieście z miodem pyszne – 4 zł.  Szeroki wybór egzotycznych napojów w puszkach, ale lepiej najpierw przeczytać ich skład i zastanowić się, czy na pewno warto pić, coś co nie zepsuje się jeszcze przez 3 lata...

Ogólnie duży wybór dań, w tym wege. To raczej bar niż restauracja, więc czas oczekiwania na jedzenie jest dość krótki, co jest akurat na plus. Nie planuję jednak ponownych odwiedzin Nam-y, za to Long Phung i Saigonu jak najbardziej.











Chocolate avocado mousse


Delicious, phantastic and only 3 ingredients! You’ve got to try this! Now avocados are really cheap (at least in Poland) so go to the shops and buy some:). This mousse also is a tasty and healthy addition to cakes and desserts. I hardly need to add that avocado is superfood and you can actually eat the mousse without feeling guilty…


Ingredients:
1 large ripe (soft) avocado
1-2 tbs dark cacao (or more if you want to)
2-3 tbs honey/sweet syrup/sweetener, etc.


Peel avocado, take out the pit and cut the fruit into smaller pieces. Mix/blend all ingredients. You can cool it before serving.

2 komentarze:

Lena pisze...

Kocham awokado, a w takiej formie jeszcze nigdy nie próbowałam :)

Patchulia M pisze...

Lena, to szybko nadrabiaj zaległości!:) Jest pyszne.