poniedziałek, 28 lipca 2014

Czekoladowa tarta z wiśniami (raw), Mad about you


To moje pierwsze ciasto w wersji raw. Tarta nie zawiera jajek, nabiału, cukru, mąki (glutenu), ani tym bardziej tytułowej czekolady. To pewnie zapytacie, czy to w ogóle jest smaczne? Zapewniam – jest, i to bardzo (kwaśne wiśnie i słodka czekolada to połączenie idealne wśród deserów). P.S. Porcja jest nieduża bo ciasto było robione na próbę (kto bardzo głodny, radzę podwoić ilość składników).


Składniki na spód:
½ szklanki migdałów
½ szklanki miękkich daktyli
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka gorzkiego kakao


Składniki na krem i wierzch:
1 dojrzałe awokado
1-2 łyżki ciemnego kakao
2-3 łyżki słodkiego syropu, np. z daktyli, agawy/miodu
1 szklanka wiśni


Namocz migdały, po 2 godzinach odcedź. Zblenduj z daktylami, siemieniem i kakao. Powstanie plastyczna masa, którą wyłożysz formę do ciasta lub (jak ja) zwykły talerzyk deserowy o średnicy ok. 15 cm. Odstaw do lodówki.

Zblenduj/zmiksuj składniki kremu. Posmaruj nim równo spód tarty. Na wierzchu ułóż wiśnie (można je wcześniej wydrylować i odsączyć z soku). Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.


I jeszcze o serialu Szaleje za tobą (1992-1999), który dopiero niedawno odkryłam. Opowiada o codziennym życiu młodego małżeństwa i ich przyjaciół, mieszkających w Nowym Jorku. To trochę takie skrzyżowanie Seinfelda z Przyjaciółmi (w niektórych odcinkach spotykamy nawet Kramera i Ursulę). Więcej humoru słownego niż sytuacyjnego (wywołującego lekki uśmieszek a nie salwy śmiechu), ciekawy temat każdego odcinka i świetna obsada – te powody powinny was zachęcić do obejrzenia serialu w wersji oryginalnej, jeśli to tylko możliwe (w tłumaczeniu nie da się przeskoczyć niektórych żartów czy odnośników kulturowych, i serial na tym niestety traci). 

Źródło/Source



Chocolate tart with cherries (raw), Mad about you


That’s my first raw cake. It doesn’t contain any eggs, dairy products, sugar, flour (gluten) or chocolate. You should ask, “Is it tasty at all?” I assure you – yes, it is, very much so (sour cherries and sweet chocolate are a perfect combination among desserts). PS The portion isn’t big ‘cause it was just to try (if you’re very hungry, double the ingredients).


Tart ingredients:
½ glass almonds
½ glass soft dates
1 tbs ground flaxseed
1 tbs dark cacao


Filling and topping ingredients:
1 ripe avocado
1-2 tbs dark cacao
2-3 tbs date or agave syrup/honey
1 glass cherries


Soak almonds, drain off after 2 hours. Blend almonds with dates, flaxseed and cacao. You’ll get a plastic mixture. Place it inside of a small baking pan or (like me) on a dessert plate of ca. 15cm diameter). Put in the fridge.

Blend/mix all filling ingredients. Spread it evenly over the tart and place some cherries on top (you can pit them and drain off the juice). Keep in the fridge for at least 1 hour.



And a few words about Mad about you (1992-1999), which I’ve just discovered. It tells about the everyday life of a young marriage who live in New York. It’s like a combination of Seinfeld and Friends (in some episodes you’ll actually come across Kramer and Ursula). It contains more verbal humour than situational (evoking a smile rather than peals of laughter), every episode’s got an interesting dilemma and the cast is outstanding – these reasons should encourage you to watch the TV show (if possible in English – sadly some of the jokes or cultural references are untranslatable and that takes away all the fun).

1 komentarz:

Ervisha pisze...

Bardzo cieszę się że bułeczki przypadły nie tylko Pani ale i całej Pani rodzinie do gustu :) W planach mam jeszcze jedne bułeczki, ale one wymagają już więcej czasu do przygotowania :)

Pozdrawiam