sobota, 14 czerwca 2014

Truskawki na 3 sposoby, stary Rzeszów na okrągłej kładce


1.  Wersja dla najbardziej leniwych – świeże truskawki z bitą śmietaną kokosową.

Szybka i zdrowsza alternatywa dla zwykłej śmietany. Po prostu ubij gęste mleko kokosowe z cukrem i polej nim świeże truskawki. Smakują rewelacyjnie!



2.  Wersja dla średnio leniwych – jaglany pudding z truskawkami.

Przygotujemy jak pannę cottę, ale bez wanilii i przed wylaniem masy jaglanej, wykładamy boki formy silikonowej pokrojonymi truskawkami. Można deser polać sosem truskawkowym lub innym. Nie wymaga dużo pracy, ale trzeba trochę poczekać. 



3.  Wersja dla pracusiów: pyszny dżem truskawkowo-bananowy lub truskawkowy.

Jeśli użyjemy żelfixu (np. Dr. Oetkera na bazie pektyny), pracy nie jest tak dużo, a dzięki bardzo krótkiemu czasowi gotowania, owoce zachowują dużo witamin. Zimą będzie jak znalazł, np. do porannych tostów i kawy:). Przepis tutaj.



Ciekawą wystawę Dawniej w Rzeszowie można oglądać na rzeszowskiej kładce. Dotyczy ona najważniejszych wydarzeń, jakie miały miejsce na przełomie wieków XIX i XX w stolicy Podkarpacia. Zdjęcia wkomponowane są w szklane szyby kładki – żeby je wszystkie zobaczyć i przeczytać wszystkie opisy, trzeba kładkę obejść dookoła.

Polecenie zagospodarowania kładki pod kątem artystycznym wydał w zeszłym roku prezydent Rzeszowa, Tadeusz Ferenc. Jak mówi dyrektor Galerii Fotografii Miasta Rzeszów, Irena Gałuszka, temat wystawy podpowiedzieli sami mieszkańcy. Zdjęcia będzie można oglądać najprawdopodobniej do końca tego roku. Źródło.









Three times strawberries


1. Version for the laziest – fresh strawberries with whipped coconut cream.

A quick and healthier alternative to the regular cream. Just whip the thick coconut milk with some sugar and pour it over fresh strawberries. They taste fantastic!


2.Version for the not-so-lazy – millet pudding with strawberries.

You prepare it like panna cotta but without vanilla and you have to put some sliced strawberries in the silicone bakeware before you pour the millet mixture into it. You can pour over the dessert with strawberry sauce or any other you want. It doesn’t require a lot of work but a lot of waiting.


3. Version for workaholics: delicious strawberry and banana jam or strawberry jam.

If you use Dr. Oetker’s gelling sugar (with pectin), there isn’t so much work. You cook the jam for a short time, so the fruit preserve lots of vitamins. And the jam’ll be perfect in the winter, e.g. for your morning toasts and coffee:). Here’s the recipe.

Brak komentarzy: