niedziela, 8 czerwca 2014

Placuszki owsiane z truskawkami, Włościańskie Jadło


Jedzmy truskawki! Zawierają o wiele więcej witaminy C niż cytryny i dużo żelaza! No i przede wszystkim są pyszneeee – nie za słodkie, lekko kwaskowate, orzeźwiające… 

Przepis na placuszki tutaj (w tej wersji zamiast rodzynek i wiórek kokosowych dodałam trochę zmielonego maku, można kupić np. w Lidlu, i suszone daktyle). Propozycja podania wg Rafała: powidło śliwkowe + truskawki. Smacznego!



Na moim blogu raczej nie znajdziecie fotorelacji z hipsterskiego spotkania kuchni wege (nie przepadam za tego rodzaju imprezami, raz byłam  - wystarczyło:/), za to umieszczam relację z Włościańskiego Jadła - gorąco polecam! Niejeden weganin czy wegetarianin znajdzie tutaj mnóstwo inspiracji, zje wiele pysznych, ekologicznych i tanich dań i przekona się, że warto zainteresować się kuchnią regionalną w swojej okolicy.

Włościańskie Jadło organizowane jest corocznie w Giedlarowej k. Leżajska (maj/czerwiec, w tamtym roku było tak). Ceny wahają się od 0,50 zł do kilku złotych za sztukę lub porcję dania. Jedzenie przygotowywane jest przez Koła Gospodyń Wiejskich. W tym roku było wyjątkowo dużo ciast, ale kto dobrze poszukał znalazł też inne smakołyki...

Kluski ziemniaczano-jaglane z cebulką (podobne do tej zapiekanki), bardzo smaczne i sycące.


Gołąbki ale w innej wersji: niezawinięte w liście kapusty, kapusta poszatkowana i wymieszana z trzema rodzajami kasz, danie polane sosem grzybowym - koniecznie do wypróbowania. 


Kotleciki z soczewicy z sosem grzybowym - pyszneee, dołączam do listy dań do przetestowania. 


Najlepsze kapuśniaki, jakie jadłam w życiu (miękkie ciasto, dobrze doprawione nadzienie, zaczynam lubić smak kapusty kiszonej na ciepło:). Po lewej gryczany wypiek w cieście (bardzo podobny do tego). 


Pierogi z pokrzywą - byłyby lepsze, gdyby sos czosnkowy nie zabił całkowicie pozostałych smaków. 


Na deser - drożdżowy zawijaniec z jabłkami, cynamonem i rodzynkami - jedno z moich ulubionych połączeń.






Oat fritters


Let’s eat strawberries! They’re much richer in vitamin C than lemons and the contain lots of iron! And most of all they’re delicious – not too sweet, slightly sour, refreshing… Here’s the recipe for oat fritters (in this version I used some ground poppy seeds and dates instead of raisins and coconut flakes). Rafał's idea for the topping: plum jam + strawberries. Enjoy!

Brak komentarzy: