poniedziałek, 26 maja 2014

Sałatka z suszonymi pomidorami, gdzie na spacer po Rzeszowie?


Zaskoczcie swoich gości taką oto nietypową sałatką (pomysł od koleżanki Krystyny). Tofu 
można zastąpić fetą, a rukolę sałatą masłową lub szpinakiem.


Składniki:
kilkanaście liści rukoli
1 opakowanie wędzonego tofu i olej lub feta
1/3 filiżanki pestek słonecznika
2-3 suszone pomidory (w oleju, lub więcej)


Porwij liście sałaty i umieść w misce. Jeśli używasz tofu, pokrój go w drobną kostkę i podsmaż na oleju (jeśli fety, pokrój ją w kostkę). Upraż pestki słonecznika na suchej patelni. Pomidory połóż na papierowym ręczniku (niech wsiąknie olej), następnie drobno je pokrój. Do miski z sałatą dodaj tofu/fetę, pestki słonecznika i suszone pomidory. Delikatnie wymieszaj. Możesz polać sałatkę olejem z suszonych pomidorów i/lub dodać ulubione zioła, ale ostrożnie bo olej jest dość wyraźny w smaku.


Pogoda piękna, więc ruszamy na spacer po Rzeszowie. Świetny przewodnik przygotował zespół resinetu. A miejsc do zobaczenia jest dużo, każdy znajdzie coś dla siebie (w zależności od miejsca zamieszkania i zainteresowań). Przychodzą mi jeszcze do głowy: park przy ul. Rycerskiej i Park Sybiraków. A wy co jeszcze polecacie? 



Dried tomato salad


Surprise your guests with this original salad (got the idea from a friend, Krystyna). You can replace tofu with feta, and rucola/roquette with lettuce or spinach. Roasted sunflower seeds are a perfect match here.


Ingredients:
between ten and twenty rucola/roquette leaves
1 package smoked tofu plus oil or feta
1/3 cup sunflower seeds
2-3 dried tomatoes (in oil, or more)


Tear rucola leaves and place in a bowl. If you use tofu, dice it thinly and fry in oil (if you use feta, dice it thinly). Roast sunflower seeds in a dry frying pan. Place dried tomatoes on a paper towel (let if absorb the liquid) and then chop them finely. Add tofu/feta, sunflower seeds and dried tomatoes into the bowl. Stir gently. You can sprinkle the salad with some oil (in which dried are preserved) and/or add your favourite herbs but be careful because the oil’s got a quite sharp taste.
   

1 komentarz:

Gosia pisze...

Zapraszam do udziału w konkursie:

http://fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html