piątek, 16 maja 2014

Kotlety jaglane i buraczana surówka, Liszt


Jedzmy kaszę jaglaną! Odkwasza i wzmacnia organizm (działa antywirusowo), jest lekkostrawna i bezglutenowa. Na zdjęciu: kotlety jaglane, puree ziemniaczane i surówka buraczana. Przepis zmieniony (z prasy kobiecej).


Składniki na kotlety:
½ szklanki kaszy jaglanej
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
olej
zioła: pietruszka, bazylia, szczypiorek (lub inne ulubione)
1 garść prażonych pestek słonecznika
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
sól, pieprz


Składniki na surówkę:
1 mały burak
½ małej cebuli
½ dużego jabłka lub 1 małe
1-2 ogórki kiszone
sos: 2-3 łyżki oliwy, sól, pieprz
opcjonalnie: sok z cytryny


Upraż kaszę, następnie zalej wrzątkiem, wypłucz i odcedź. Posiekaj czosnek i cebulę, podsmaż na oleju. Dodaj do kaszy razem z ziołami, słonecznikiem i mąką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Uformuj lekko spłaszczone kotleciki i usmaż na oleju. Możesz podać z sosem, np. czosnkowym. Ja polałam je olejem lnianym.

Warzywa drobno pokrój (np. blenderem) lub zetrzyj na tarce. Polej oliwą, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj.


Restauracja Liszt przy hotelu Fryderyk (ul. Szopena 33) - fachowa obsługa, miły dla oka wystrój i ładnie podane jedzenie. Smakuje ok, przynajmniej to co jadłam. Leczo było jednak odrobinę za słodkie – ale może tak ma być? Nie jestem specjalistką od kuchni węgierskiej…












Millet cutlets and raw beetroot salad


Let’s eat millet! It deacidifies and strengthens our bodies (it’s got an antiviral effect), it’s light and gluten-free. In the photo: millet cutlets with mashed potatoes and a raw beetroot salad. The recipe’s been changed (source: a women’s magazine).


Cutlet Ingredients:
½ glass millet
1 onion
2-3 cloves of garlic
oil
herbs: parsley leaves, basil, chives (or other favourite)
1 handful roasted sunflower seeds
1 ts corn flour
1handful roasted sunflower seeds
salt, pepper


Raw beetroot salad ingredients:
1 small beetroot
½ small onion
½ big apple or a small one
1-2 gherkins
sauce: 2-3 tbs olive oil, salt, pepper
optionally: lemon juice


Roast millet, pour over with boiling water, rinse and drain off water. Chop garlic and onion, fry in oil. Add the veggies to the millet together with herbs, sunflower seeds and flour. Season to taste with salt and pepper. Stir thoroughly. Form slightly flattened cutlets and fry in oil. You can serve them with a sauce, e.g. a garlic one. I sprinkled mine with some flaxseed oil.

Chop vegetables (e.g. with a blender) or grate them. Pour olive oil over them, season to taste with salt, pepper and add lemon juice. Stir.

Brak komentarzy: