piątek, 18 kwietnia 2014

Placuszki owsiane, Česká Hospoda


Śniadaniowa alternatywa dla owsianki i granoli. Podaję z masłem orzechowym i suszonymi daktylami. Pasują do nich również dżemy i słodkie syropy. Z takiej ilości składników wychodzi ok. 10 sztuk.


Składniki:
1 szklanka płatków owsianych górskich
1 ½ szklanki wody
3 łyżki sezamu lub wiórek kokosowych
4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża garść rodzynek
1 duża garść żurawiny
2-3 łyżki brązowego cukru lub słodkiego syropu
3 łyżki oleju


Namocz płatki na co najmniej 2 godziny w wodzie. Następnie zmiksuj/zblenduj. Dodaj sezam, mąkę, żurawinę, rodzynki, cukier/syrop, olej i proszek do pieczenia. Masa ma być dość gęsta (jeśli nie jest, dodaj jeszcze trochę mąki). Dokładnie wymieszaj. Smaż małe placuszki na suchej patelni (1 łyżka ciasta na 1 placek). Podawaj ciepłe.


Bardzo mile wspominam pobyt w Czechach, ludzi i tamtejsze jedzenie. Nie bez powodu nogi zaniosły mnie do Českiej Hospody (ul. Rynek 5, Rzeszów). Tuż na wejściu wita nas kelnerka i prowadzi do stolika (najlepiej wcześniej zarezerwować). Zamówiłam knedliki z sosem szpinakowym – bardzo smaczne (jarosze mają jednak bardzo ograniczony wybór). Ceny nie są specjalnie wygórowane, jak na lokal w centrum miasta (zupy do 10zł, dania główne do 22zł). 

Po raz pierwszy piłam tutaj kofolę, laną prosto z beczki (czeski odpowiednik coca-coli). Ma ciekawy, lekko kwaskowaty posmak. Można zamówić samą (w kuflu) lub w drinkach o wdzięcznych nazwach: Rumcajs i Cypisek. Bardzo smakowało mi też ciemne piwo o lekko karmelowym posmaku.

Hospodzie panują prawdziwie czeskie klimaty: menu po czesku, czeska prasa, muzyka, słodycze i piwo. Wieczorem jest naprawdę gwarno, piwo i kofola leją się strumieniami:). Jedyny minus to pewnie toaleta na dolnej kondygnacji.





Łukasz i Aneta



Oat fritters


A breakfast alternative for porridge and granola. I usually serve them with peanut butter and dried dates. They also go well with jams and sweet syrups. You'll get ca. 10 pc.


Ingredients:
1 glass rolled oats
1 ½ glass water
3 tbs sesame seeds or flaked coconut
4-5 tbs wholemeal flour
½ ts baking powder
1big  handful raisins
1 big handful cranberries
2-3 tbs brown sugar or sweet syrup
3 tbs oil


Soak oats in water for at least 2 hours. Next blend/mix them. Add sesame seeds, flour, cranberries, raisins, sugar/syrup, oil and baking powder. The batter should be quite thick (if it's not, add a bit more flour). Stir thoroughly. Fry small fritters in a dry frying pan (1 tbs batter for 1 piece). Serve warm.

Brak komentarzy: