niedziela, 13 kwietnia 2014

Pęczak z tofu, Kraków


Dziś przepis na bardzo zdrowe i sycące danie. Myślę, że pasowałyby do niego też prażone pestki słonecznika. P.S. Zamiast lub oprócz pęczaku można również dodać ciecierzycy.


Składniki:
2/3 szklanki pęczaku
1 opakowanie tofu wędzonego
olej
kilka suszonych pomidorów
300 g pieczarek
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki


Kaszę namocz (najlepiej na noc). Ugotuj do miękkości. Tofu pokrój w kostkę i podsmaż na złoto. Pokrój pieczarki i również podsmaż na oleju. Następnie pokrój suszone pomidory. Wymieszaj w dużej misce wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą i pierzem. Posyp natką pietruszki i podawaj ciepłe.



I jeszcze Kraków w kilku odsłonach:

Muzeum Bursztynu połączone ze sklepem,ul. św. Jana 2 (wstęp bezpłatny).





Na Brackiej w Nowej Prowincji u Turnaua. Samoobsługa.






Zapiekanki na Kazimierzu (wegańskie takie sobie - tofu za słabo przyprawione; wegetariańskie bardzo smaczne).






Targ staroci pod Halą Targową. Jest tutaj praktycznie wszystko...




Herbaciarnia Czarka na ul. Floriańskiej 13 (w piwnicy). Dla wielbicieli herbat obowiązkowy punkt wycieczki.









Unpearled barley with tofu


Today a recipe for a very healthy and satiating dish. I reckon toasted sunflower seeds would also go well with it. PS You can also add chickpeas instead of or apart from unpearled barley.


Ingredients:
2/3 glass unpearled barley
1 package smoked tofu
oil
a few dried tomatoes
300g mushrooms
salt, pepper
chopped parsley leaves


Soak the barley (best overnight). Boil until soft. Dice tofu and fry until golden. Slice mushrooms and fry in oil, too. Next chop dried tomatoes. Place all ingredients in a big bowl and stir. Season to taste with salt and pepper. Sprinkle with parsley leaves and serve warm.

Brak komentarzy: