niedziela, 6 kwietnia 2014

Meksykańska zupa fasolowa, Long Phung


Na ostateczne pożegnanie zimowej/zimnej aury. Sycąca i bardzo szybka w przygotowaniu.


Składniki:
olej
1-2 cebule
2-3 ząbki czosnku
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka pomidorów
1 ostra papryczka lub papryka w proszku
oregano
sól, pieprz

  
Drobno pokrój cebule, czosnek, ostrą papryczkę i podsmaż na oleju. Dodaj fasolę, pomidory, przyprawy i około 0,7 l wody (lub trochę mniej). Gotuj ok. 10 minut. Zblenduj/zmiksuj i gotowe.



I jeszcze o rzeszowskiej restauracji, której specjalnością jest kuchnia wietnamska - Long Phung. Miłośnicy tego typu jedzenia, muszą tu koniecznie zajrzeć. Odrobinę drożej niż w Saigonie, ale jedzenia na jedną porcję bardzo dużo. Tofu do wyboru w kilku smakach. Wzięłam z warzywami - idealne, warzywa chrupiące ale nie za miękkie, tofu z chrupiącą skórką, dobrze podsmażone. Do tego surówka z marchewki i standardowo z tym daniem - miseczka ryżu gotowanego na parze (do każdego dania są również podawane 2 sosy: łagodny i ostry). W tle muzyka wietnamska. 

W końcu restauracja, w której jest dość dużo opcji bezmięsnych do wyboru. Jedyny minus, jak mi przychodzi do głowy, to pewnie lokalizacja (Armii Krajowej). Long Phung dodaję do listy ulubionych w Rzeszowie.










Mexican red bean soup


For finally saying goodbye to the winter/cold weather. Satiating and very quick to make.


Ingredients:
oil
1-2 onions
2-3 cloves of garlic
1 tin red beans
1 tin tomatoes
1 chili pepper or powdered chili
oregano
salt, pepper


Finely chop onions, garlic, chili pepper and fryn in oil. Add beans, tomatoes, seasonings and about 0.7l water (or a bit less). Cook for about 10 minutes. Blend/mix and serve.

Brak komentarzy: