sobota, 19 kwietnia 2014

Islandzkie słodycze, wegańskie brownie


Słodycze raczej staram się jeść rzadko, ale gdy nadarza się okazja skosztowania czegoś zupełnie nowego i oryginalnego, a już tym bardziej pochodzącego z Islandii, to jak tu odmówić?:) 

Na zdjęciach czekoladowe kulki z nadzieniem z lukrecji oraz „uszczelki” i „blaszki” anyżowo-lukrecjowe. Pierwsze – mogłabym jeść bez opamiętania (do ich przyrządzenia nie użyto jajek maskonurów, mają natomiast ich kształt)). Drugie – smakują specyficznie, chyba dla prawdziwego konesera słodyczy (którym ja najwyraźniej nie jestem:/), najpierw słodkie, potem słone, mają taki nieco apteczny posmak (syropu). Ale i tak warto było spróbować. Podziękowania dla rodziny Kluzów:).








Wegańskie brownie


Brownie wyszło idealne, wilgotne i mega czekoladowe. W dodatku jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Trzeba tylko cierpliwie podążać za przepisem, krok po kroku i wszystko się uda, a to dzięki świetnemu przepisowi Jadłonomii


Składniki na małą blachę (20 cm x 20 cm):
3 łyżki wody
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 1/3 szklanki mąki
1/4 łyżeczki sody
7 płaskich łyżek kakao
100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
1 łyżeczka mocnej kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki gorącej wody
1 1/3 szklanki brązowego cukru (dałam 1 szklankę, a i tak było b. słodkie)
6 łyżek oleju słonecznikowego
1/3 szklanki orzechów laskowych, drobno posiekanych (dałam całe migdały)


Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Siemię zalej wodą i odstaw. W międzyczasie w niedużej misce wymieszaj mąkę i sodę. W dużej misce połącz posiekaną czekoladę, kakao, kawę i sól. Wlej gorącą wodę i intensywnie mieszaj (aż składniki się rozpuszczą). Do czekoladowej masy dodaj cukier, namoczone siemię, olej oraz orzechy i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i znów wymieszaj łyżką. Ciasto będzie bardzo gęste (prawie niemożliwe do wymieszania), ale tak ma być. Don’t panic:) (wymieszaj rękami jeśli trzeba). Przełóż je do foremki posmarowanej olejem i piecz około 17-20 minut.




Vegan brownie


Brownie turned out perfect, moist and very chocolaty. What’s more, it’s super easy to prepare. You just have to follow the recipe step by step and everything’ll work out just fine. All this due to a great recipe of a Polish blogger, Jadłonomia.


Ingredients for a small baking tin:
3 tbs water
2 tbs ground flaxseed
1 1/3 glass flour
¼ ts baking soda
7 tbs baking cocoa
100 g dark chocolate, finely chopped
1 ts strong instant coffee
½ ts salt
1/3 glass hot water
1 1/3 glass brown sugar (I used 1 glass, batter was very sweet, though)
6 tbs sunflower oil
1/3 glass chopped hazelnuts  (I used whole almonds)


Preheat oven to 170°C (340°F). Mix water with flaxseed and set aside. Stir flour and soda in a smaller bowl. Stir chopped chocolate, baking cocoa, coffee and salt in a bigger bowl. Pour in hot water and stir vigorously (until all ingredients have combined). Add sugar, flaxseed, oil and nuts to the chocolate mixture and stir all thoroughly. Next add flour and stir again. The batter will be very thick (you’d think it’s impossible to stir it), that's the way it’s supposed to be. Don’t panic:) (use your hands if necessary). Place the batter into a greased baking tray and bake for about 17-20 minutes. 

Brak komentarzy: