wtorek, 4 marca 2014

Bigos, Kapitan Philips



Próba wykonania wegańskiego bigosu zakończona sukcesem! Duża w tym zasługa świetnego przepisu (polskie dania narodowe to nie moja specjalność). Jedzenia jest na 2 dni. Samo wykonanie jest proste, danie natomiast długo się gotuje. Najlepiej smakuje… na drugi dzień:). Nawet moi mięsożercy stwierdzili, że bardzo dobre…


Składniki: 
1 kostka tofu
kilka łyżek oleju
400 g pokrojonych pieczarek
1 kg kiszonej kapusty z marchewką, po odciśnięciu soku
150 g pokrojonych suszonych śliwek
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki miodu sztucznego lub cukru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka suszonego majeranku
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
sól, pieprz
500 ml wody


Pokrój tofu w kostkę. Rozgrzej olej w dużym garnku i dobrze podsmaż tofu na złoto, co chwilę mieszaj. Wrzuć pokrojone pieczarki i smaż minutę. Następnie dodaj kapustę i krótko podsmaż, mieszając. Dodaj pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj i wlej wodę. Duś ok. 2 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem.


Mistrzowski, trzymający w napięciu do ostatnich minut, zaskakujący i wzruszający – Kapitan Philips. Ponad 130 minut mija w błyskawicznym tempie. Według mnie to właśnie film, który zasługiwał na Oscara (a nie Grawitacja, która zdobyła ich aż 7!?). Kapitan przedstawia opartą na faktach historię porwania amerykańskiego frachtowca przez somalijskich piratów. Statek dowodzony jest przez tytułowego kapitana (rewelacyjny Tom Hanks!!!). Czysta przyjemność oglądania, bez niedociągnięć i niepotrzebnego patetyzmu – gorąco polecam!




Bigos, Capitan Philips


The attempt to make a vegan bigos (a type of Polish sauerkraut stew) has been successfully accomplished! It’s partly due to a great recipe (in Polish) (traditional Polish dishes are not my specialty). There’s enough food for 2 days. The preparation itself is easy but you’ve got to cook it for a long time. Tastes best… the next day :). Even my carnivores said it was very good...


Ingredients:
1 package tofu
a few tbs oil
400 g sliced mushrooms
1 kg sauerkraut with carrots, squeeze out juice
150 g chopped dried plums
3 ts tomato concentrate
3 tbs artificial honey or sugar
2 tbs soy sauce
1 tbs marjoram
a few allspice grains
2-3 bay leaves
salt, pepper
500 ml water


Dice tofu. Heat oil in a big pot and fry tofu until it becomes golden, stir often. Add chopped mushrooms and fry for a minute. Next add sauerkraut and fry for a short time. Remember to stir. Add remaining ingredients. Stir all thoroughly and pour in water. Simmer for 2 hours over low heat, stir from time to time.




A masterpiece, engrossing, surprising and moving  – Capitan Philips (2013, Paul Greengrass). More than 130 minutes go just like that. From my point of view, this is the film which should actually be awarded the Nobel Price (instead of Gravity which won 7 of them!?). Captain is based on real events. It tells the story of an American container ship which was hijacked by Somali pirates. The title captain (brilliant Tom Hanks!!!) was in charge of the ship. It’s sheer pleasure of watching, no flaws or unnecessary pompousness – a must-see!

Brak komentarzy: