wtorek, 25 lutego 2014

Zimowy obiad wegetariański I, pamiątki badeńsko-wirtemberskie



Kolejny szybki i sycący zimowy obiad: puree ziemniaczane, marchewka z groszkiem i masłem, duszone pieczarki i kebab-gyros sojowy.



Poniżej kilka "jadalnych" pamiątek: szpecle (typowe niemieckie kluseczki, świetnie sprawdzają się np. w zapiekankach i zupach albo zastępują ziemniaki), knedle ziemniaczane (pyszne), wino wytrawne, syrop z kwiatów bzu (rewelacja!), kawa (smakuje inaczej niż dostępna w Polsce Gala i jest tańsza niż niż u nas).


A tak knedle wyglądają po przyrządzeniu. W Polsce można było je kiedyś kupić w Lidlu (gdy trwała akcja "tygodnia niemieckiego"). Wykonanie ekspresowe: proszek miesza się z wodą i formuje kule. Potem trzeba je krótko podgotować w wodzie i gotowe.


I ciekawostka niekulinarna - ceny paliwa podane na 100 litrów...




Vegetarian winter dinner I


Another quick to make and satiating winter dinner: mash potatoes, green peas with carrots and butter, braised mushrooms and soy kebab-gyros.

Brak komentarzy: