niedziela, 9 lutego 2014

Naleśniki na zielono, Monachium


Jeśli smażenie naleśników to dla was nie problem, (a wiem, że wśród czytelników mojego bloga są i tacy:), to zapraszam na naleśniki na zielono. To danie robi się naprawdę szybko i można je przygotować od razu na 2-3 obiady. P.S. Do ciasta naleśnikowego można dodać posiekaną natkę pietruszki.


Składniki:
olej
3-4 ząbki czosnku
1 cebula
500g pieczarek
1 opakowanie szpinaku mrożonego
1 opakowanie fety


Drobno pokrój czosnek i cebulę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa. Dodaj drobno pokrojone pieczarki (np. w blenderze) i również podsmaż przez chwilę. Następnie dodaj szpinak i duś przez kilka minut (lub dłużej) aż większość wody wyparuje. Dodaj drobno pokrojoną fetę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj i napełnij nadzieniem naleśniki.


Zimowy wyjazd do Niemiec: mimo chłodu, dużo zwiedzania. W Monachium: stadion Allianz Arena, którego elewacja to 3000 wypełnionych powietrzem, foliowych poduszek. Po godz. 18.00 stadion jest podświetlany na biało, czerwono i niebiesko. Na zdjęciach również naświetlanie trawy i ogródek piwny. 









MarienkircheJoghurteria, pyszny falafel i ciekawe drzwi do pewnego wc:





Piwiarnia Hofbräuhaus - ponoć ulubione miejsce odpoczynku Hitlera. Ceny piwa - kosmiczne.



Viktualienmarkt, na którym można kupić praktycznie wszystkie produkty spożywcze. To najstarszy targ w mieście, obecnie największe delikatesy pod gołym niebem. 











Green crêpes


If making crêpes isn’t a problem for you, (and I do know it’s true for some readers of my blog), you're welcome to try out my green crêpes. This dish is pretty quick to make and you can prepare it for 2-3 dinners in a row. PS. You can add some chopped parsley to the batter.


Ingredients:
oil
3-4 cloves of garlic
1 onion
500g  mushrooms
1 package frozen spinach
1 package feta


Finely chop garlic and onion. Heat oil in a frying pan and fry the vegetables. Add finely chopped mushrooms (e.g. with a blender) and fry them for a short while. Next add spinach and simmer over low heat for a few minutes (or longer) until most of the water has evaporated. Add finely diced feta and season to taste with salt and pepper. Stir well and stuff the crêpes with the filling.

Brak komentarzy: