środa, 22 stycznia 2014

Zupa marchewkowa, wino-prezent


A dziś przepis na ekspresową, rozgrzewającą zupę, w sam raz na obecnie panującą pogodę.


Składniki:
1 cebula
olej
3-4 marchewki
2-3 ziemniaki
ok. 150 ml mleczka kokosowego
sól, curry


Drobno pokrój cebulę i podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone w większe kawałki ziemniaki i marchewki. Zalej wodą nieco ponad powierzchnią warzyw. Gotuj do miękkości (ok. 10-15 minut). Dodaj pozostałe składniki i wszystko zblenduj/zmiksuj (ewentualnie dolej przegotowanej wody, jeśli zupa wydaje ci się za gęsta). Możesz zupę posypać czarnuszką przed podaniem.


Ostatnio goście podarowali nam taki oto przepyszny prezent domowej produkcji. Historia opisana na bilecie (autorstwa kolegi Marka) jest prawdziwa:).






Carrot soup


Today a recipe for a really quick to make and warming and soup, which is perfect for this time of year (at least in Poland:).


Ingredients:
1 onion
oil
3-4 carrots
2-3 potatoes
ca. 150ml coconut milk
salt, curry


Finely chop onion and fry in oil. Add diced potatoes and sliced carrots. Pour in water slightly above the surface of vegetables. Cook until soft (ca. 10-15 minutes). Add remaining ingredients and blend/mix all (optionally pour in some more boiled water if you think the soup’ too thick). You can sprinkle it with some nigella sativa.

Brak komentarzy: