niedziela, 26 stycznia 2014

Majonez wegański, Subway


Przepis od sióstr Lindy i Malwy. Pyszny wegański dodatek, który smakuje jak ten z jajkami! Najlepszy na mleku ryżowym. Na zdjęciu: wegeburger (bułka pełnoziarnista, warzywa, kotlet buraczany i majonez wegański), frytki z piekarnika i surówka.


Składniki: 
150 ml gęstszego mleka ryżowego (lub sojowego)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka soku z cytryny
300 ml oleju
opcjonalnie:
2 łyżki łagodnej musztardy
ocet (ostrożnie, tak do smaku)
10 g ziół


Mleko wlej do blendera/miski. Dodaj soli i soku z cytryny (ja dodaje też musztardę i odrobinę octu). Blenduj/miksuj 5 minut na wysokich obrotach. Następnie dodaj olej i zblenduj (niekoniecznie tyle, ile w przepisie; sprawdź smak i konsystencję, ewentualnie dolej więcej).


Jak zrobić gęste mleko ryżowe?

Ugotuj ryż. Umieść go w blenderze i zalej wodą 1,5 cm ponad powierzchnią ryżu. Blenduj na wysokich obrotach kilka minut. Dzięki temu powstanie gęsta baza do majonezu (jeśli jednak jest za gęste, dolej trochę wody i zblenduj ponownie). Gdy mleka wyszło dużo, możesz je wstawić do lodówki i przechowywać tam do 3-4 dni.


Jako, że dostałam darmowe kupony, postanowiłam sprawdzić opcję wegetariańską w Subwayu (Galeria Rzeszów). Bułki są z udawanego ciemnego pieczywa, bo barwione karmelem. Można za to wybrać bardzo dużo dodatków warzywnych, i coś co mi się bardzo spodobało i spróbuję odtworzyć w domowych warunkach, czyli pieczony pasztet sojowy (wydaje mi się, że przygotowany na bazie ugotowanych kotletów sojowych, zmiksowany, doprawiony, wymieszany z kawałkami warzyw i upieczony - pycha!). Trzeba byłoby za to zapłacić 9,90zł - trochę dużo, jak na 15-stocentymetrowej długości bułkę z dodatkami.

PS. W opcji wegetariańskiej jest również tuńczyk... (?!) .







Vegan mayo


The recipe from sisters Linda and Malwa. A delicious vegan addition which tastes like the one with eggs. It tastes best when prepared using rice milk. In the photo: a veggie burger (a wholemeal roll, veggies, beet cutlet and vegan mayo), baked French Fries and a raw vegetable salad.


Ingredients:
150 ml thicker rice milk (or soy)
1ts salt
1 ts lemon juice
300 ml oil
optionally:
2 tbs mild mustard
vinegar (carefully, just to taste)
10 g herbs


Pour the milk into the blender beaker. Add salt and lemon juice (I also add mustard and a bit of vinegar). Blend/mix using the highest setting. Next pour in oil and blend (not necessarily the exact amount as the recipe says; check the flavor and consistency, pour in some more if necessary).


How to make thick rice milk?

Boil rice. Place it in a blender beaker and pour in water so that it is 1.5 cm over the surface of rice. Blend using the highest setting. Now you’ve got a thick base for the mayo (if it’s too thick, add some more water and blend again). You can keep the extra amount of milk in the fridge up to 3-4 days.

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

CZe...ile tego ryzu ugotowac?

Patchulia M pisze...

Cześć, ja z reguły gotuję 1 filiżankę. Pozdrawiam:)

tom pisze...

Czesc. Czy moglabys podac dokladne proporcje, np 100g ryzu 300ml wody...please....pozdrawiam

Patchulia M pisze...

Cześć Tom, użyłam 1 filiżankę ryżu białego i dodałam do 2,5 litra filiżanki gotującej się wody. Trzeba mieszać co jakiś czas. Jeśli będziesz widział, że pod koniec czasu gotowania ryż wchłonął całą wodę, dolej jeszcze małą ilość. Daj znać, jak poszło:). Pozdr. P.