niedziela, 12 stycznia 2014

Guacamole, lodowisko


To bardzo pożywna i pyszna pasta, której bazą jest awokado. Akurat ten egzotyczny owoc warto w zimie regularnie jeść. Przez specjalistów określany jest jako super food (produkt zawierający mnóstwo składników odżywczych, bardzo korzystny dla naszego zdrowia). Przepis pochodzi z Kuchni wegetariańskiej W. Rusin, o której już kiedyś pisałam na blogu. 


Składniki:
2 awokado
½ puszki pomidorów lub 2 świeże
½ cebuli
2 ząbku czosnku
3-4 łyżki oliwy
sok z cytryny/limonki do smaku
sól
opcjonalnie:
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
posiekana natka pietruszki


Obierz awokado i wyjmij pestkę. Wszystkie składniki zmiksuj/zblenduj na gładką masę (można je też drobno pokroić i wymieszać). Posyp natką pietruszki.


Pomysł na spędzenie wolnej godziny na świeżym powietrzu: jazda na łyżwach. W Rzeszowie można wybrać się, np. na Al. Kopisto 1 (plac eventowy Millenium Hall). Lodowisko czynne w godzinach 10.00-21.00 od poniedziałku do niedzieli. Godzinny bilet wstępu dla 1 osoby to: 6zł + 2zł (szatnia) i 5zł (wypożyczenie łyżew). Najlepiej przedpołudniami - prawie pusto. A dla bardzo początkujących misie pomocnisie:).





Guacamole


It’s a delicious and very nutritious breadspread whose base is avocado. It’s actually worth eating this exotic fruit on regular basis in the winter. It’s called super food by experts (it’s very rich in nutrients and good for our health). The recipe's been taken from a vegetarian cookbook.


Ingredients:
2 avocados
½ tin tomatoes (or 2 fresh tomatoes)
½ onion
2 cloves of garlic
3-4 tbs olive oil
lemon/lime juice to taste
salt
optional:
2 ground flaxseed
chopped parsley leaves


Peel the avocado and remove the pit. Mix/blend all ingredients until smooth (you can also cut them into small pieces and stir). Sprinkle the paste with some parsley leaves.

Brak komentarzy: