poniedziałek, 9 grudnia 2013

Szybki sos pomidorowo-paprykowy, Dymarka


Sos jest bardzo smacznym, bezglutenowym dodatkiem, np. do kotletów. Na zdjęciu szybki obiad: kasza jaglana, (odmrażane) kotlety pieczarkowo-gryczane, ogórki kiszone i sos pomidorowo-paprykowy.


Składniki na sos:
olej
1 czerwona/żółta/zielona papryka
1 puszka pomidorów
sól, pieprz
ulubione zioła
1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej


Na patelni rozgrzej olej. Pokrój drobno paprykę i podsmaż na oleju. Dodaj pomidory, sól, pieprz, zioła i duś ok. 10 minut. Na końcu zagęść mąką kukurydzianą (odlej z garnka pół szklanki sosu, dodaj do niego mąkę, dokładnie wymieszaj i wlej do garnka, ponownie zamieszaj). Gotuj jeszcze chwilę, ciągle mieszając, aby sos się nie przypalił. 


Na trasie między Łańcutem a Rzeszowem znajduje się restauracja o nazwie Dymarka. Można tutaj zjeść bardzo smacznie, są duże porcje, a ceny przyzwoite. Mój obiad nie wygląda na bardzo zdrowy (świętowałam...): opiekane ziemniaki, smażony ser, sos czosnkowy i niewidoczny na zdjęciu zestaw surówek. 







Tomato and bell pepper sauce


A quick to make dinner: millet, mushroom-buckwheat cutlets, gherkins and tomato and bell pepper sauce. 


Sauce ingredients:
oil
1 red/yellow/green bell pepper
1 tin tomatoes
salt, pepper
favourite herbs
1-2 ts corn flour


Heat some oil in a frying pan. Finely dice pepper and fry in oil. Add tomatoes, salt, pepper, herbs and simmer over low heat for about 10 minutes. Finally, thicken with corn flour (pour 1/2 glass of the sauce into a glass, add the flour, thoroughly stir and add back to the saucepan, stir again). Cook for a while, constantly stirring so that the sauce doesn't burn.  

Brak komentarzy: