czwartek, 26 grudnia 2013

Sushi maki, Ani Mru Mru


To nieco pracochłonne danie (choć wcale nie trudne i naprawdę robi wrażenie na gościach!), więc może ktoś pokusi się o jego przygotowanie, np. na sylwestra?


Przygotowanie ryżu (przepis z opakowania)
Składniki:
1 szklanka ryżu do sushi
1 szklanka zimnej wody
ocet ryżowy do smaku


Ryż starannie umyj, pocierając ziarna palcami, kilkakrotnie zmieniając wodę. Następnie wsyp ryż do garnka ze szczelną pokrywką, zalej zimną wodą i odstaw przynajmniej na 25 minut. Ryż doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 10-15 minut. Wyłącz ogień, a ryż pozostaw pod przykryciem na ciepłym palniku no kolejne 15 minut. Gotowy ryż przełóż do drewnianej miski (nie metalowej!), dopraw octem ryżowym, odrobiną cukru i soli, wymieszaj drewnianą łyżką.


Zwijanie sushi maki

Składniki:
ugotowany ryż
prasowane liście alg morskich/nori
ogórek (tylko zewnętrzna część)
awokado
papryka
opcjonalnie: serek Philadelphia


Poza tym na nadzienie możesz użyć wielu innych składników (np. tofu, paprykę, tykwę, sałatę, rzodkiew daikon, itp.) Warzywa pokrój w cienkie, długie paski. Jak zwijać sushi? Skorzystałam z instrukcji video na You Tube, jest ich mnóstwo.


Pozostałe składniki:
sos sojowy
japoński chrzan wasabi (uwaga: bardzo ostry)
marynowany imbir w cienkich plastrach


Nalej trochę sosu do miseczki (możesz rozcieńczyć go z wodą). Na talerzu ułóż kilka małych kulek wasabi. Odcedź imbir z zalewy i również połóż na talerzu. Gotowe sushi maki maczaj w sosie sojowym i przegryzaj imbirem oraz odrobiną wasabi.


Było bardzo śmiesznie, nowy program, a najlepszy skecz - o koniu:). Niedawno temu w Filharmonii Podkarpackiej w Rzeszowie można było zobaczyć Ani Mru Mru

Marcin Wójcik, Michał Wójcik (nie są spokrewnieni) i Waldemar Wilkołek pochodzą z Lublina. Rozśmieszają już od 1999 roku.




Sushi maki


It’s a bit time-consuming dish (although not difficult at all and it’ll really make an impression on your guests!). Maybe someone’ll make it for the New Year’s Eve party?


Preparing rice (following package directions)
Ingredients:
1 glass sushi rice
1 glass cold water
rice vinegar to taste 


Cleanse the rice thoroughly, rubbing the grains with your fingers and changing water frequently. Next put the rice into a pot with a tight lid, pour in cold water and leave for at least 25 minutes. Bring the rice to the boil, reduce fire. Cook covered over low heat for about 10-15 minutes. Then turn the fire off and leave the rice covered on a warm burner for another 15 minutes. Put the ready rice into a wooden (not metal!) bowl, season to taste with rice vinegar, a pinch of sugar and salt, stir with a wooden spoon.


Rolling sushi maki

Ingredients:
cooked rice
roasted nori seaweed
cucumber (only the outer part)
avocado
bell pepper
optionally: Philadelphia soft cream cheese 


You can also use a number of other ingredients (e.g. tofu, kanpyo, lettuce, daikon, etc.). Cut the vegetables into thin, long strips. How to roll sushi? I watched an instructional video on You Tube to find out how to do this, there are plenty of them.


Remaining ingredients:
soy sauce
wasabi paste (be careful: really spicy)
sushi ginger


Pour some soy sauce into a small bowl (you can dilute it with water if you want). Place a few tiny wasabi balls on a plate. Drain the sushi ginger and also place it on the plate. Dip the ready sushi maki in soy sauce and eat with ginger and a bit of wasabi.

1 komentarz:

Malwinka pisze...

Uwielbiam! Sama jeszcze nie robiłam :)