niedziela, 15 grudnia 2013

Kotleciki ryżowo-ziemniaczane w sezamie, Święto kina!


Przepis na te pyszne i proste kotlety pochodzi z mojej pierwszej, niedawno kupionej książki wege Szybko i smacznie, kuchnia wegetariańska. Podałam z sosem imbirowym (starte na tarce marchewkę, pietruszkę, seler poddusić z wodą do miękkości, dodać starty imbir, sos sojowy i zagęścić odrobiną mąki kukurydzianej.)


Składniki:
½ filiżanki białego ryżu
4-5 ziemniaków, pokrojonych w plastry
2 cebule (białe lub czerwone), drobno posiekane
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki, posiekany
do smażenia: olej
do obtoczenia: sezam


Ugotuj ryż i ziemniaki, odcedź i ostudź. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Formuj kotleciki (mi wyszło około 10), obtaczaj w nasionach sezamu i smaż na rozgrzanym oleju.


Dziś od rana Święto Kina - bilety w całej Polsce za 11 zł (filmy 2D) i 14zł + opłata za okulary (za filmy 3D). Projekt zorganizowany we współpracy z Polskim Instytutem Sztuki Filmowej. Lista kin, które biorą udział w wydarzeniu tutaj.

Źródło




Rice-potato cutlets in sesame seeds


The recipe for these tasty and easy to make cutlets comes from my first, recently bought vegetarian cookbook. I served the cutlets with a ginger sauce (grated carrot, parsley, celeriac simmer with water until soft, add grated ginger, soy sauce and thicken with a bit of corn flour).


Ingredients:
½ cup white rice
4-5 potatoes, cut into slices
2 onions (white or red), finely chopped
1 clove of garlic, finely chopped
salt, pepper
bunch of parsley, chopped
for frying: oil
for coating: sesame seeds


Boil rice and potatoes, drain off and let them cool. Add remaining ingredients and stir thoroughly. Form small cutlets (about 10), coat’em in sesame seeds and fry in hot oil.

Brak komentarzy: