poniedziałek, 23 grudnia 2013

Kluski śląskie, Rzeszowskie Smaki



Nauki pobrane u siostry Małgosi:). Na zdjęciu z marchewką curry i sosem grzybowym.


Składniki:
1 część ziemniaków
¼ części mąki ziemniaczanej
sól


Ugotuj ziemniaki, utłucz. W dużym garnku zagotuj wodę. Odmierz ¼ puree, wyjmij je i dosyp tyle samo mąki ziemniaczanej. Następnie wrzuć z powrotem wyjętą część ziemniaków i wszystko wymieszaj, tak aby nie było grudek. Dopraw do smaku solą. Z masy ziemniaczanej formuj małe kule, zrób w każdej mały dołek kciukiem. Do gotującej się wody wrzucaj kule i gotuj jeszcze 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z sosem i surówką. Ja dodaję jeszcze zieleninę i trochę oleju, np. z drobno pokrojoną i podsmażoną cebulką.


Ruszył rzeszowski serwis gastronomiczny Rzeszowskie Smaki, a w nim spis lokali rzeszowskich oraz ich ranking. Można również wybrać kuchnię, jaka nas interesuje (np. śródziemnomorską), i poszukać restauracji, które ją serwują. Wkrótce będzie też możliwość dodawania własnych przepisów.

 




Silesian potato dumplings


My sister Małgosia taught me how to make them:). In the photo with curry carrots and mushroom sauce.


Ingredients:
1 part potatoes
¼ potato starch
salt


Boil potatoes and mash them. Boil water in a big saucepan. Remove ¼ of the mashed potatoes, set aside and fill the empty space with an equal amount of potato starch. Next add back the removed part of mashed potatoes and stir all well until smooth and lump-free. Season to taste with salt. Form small balls, make a depression in the centre of each dumpling. Transfer the dumplings into the saucepan with boiling water and when they float up cook for 2-3 more minutes. Serve with a sauce and a raw vegetable salad. I also add some greens and a bit of oil e.g. with finely chopped and fried onion.

Brak komentarzy: