wtorek, 31 grudnia 2013

Kasztanowo-kawowe roladki, Kuchnia filmowa


Swobodna wariacja na temat węgierskich naleśników z kasztanami i bitą śmietaną. Prawdziwa bomba smakowa - krem kasztanowy świetnie komponuje się z kawą, do tego syrop z buraków cukrowych – pycha! Naprawdę warto spróbować.


Przygotuj śmietankę słonecznikową wg tego przepisu. Dodaj do niej 2 łyżki proszku kisielowego, wymieszaj i podziel na 2 części. Jedną zabarw 3 łyżkami soku z buraków, a do drugiej dodaj 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. Wymieszaj. Odstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Będzie ci potrzebny również krem kasztanowy. Ja użyłam przywiezionego z Węgier firmy Bonne Maman (można kupić online i w większych supermarketach).


Usmaż naleśniki (9 sztuk). Na dużym talerzu połóż 1 naleśnik i posmaruj kremem kawowym, połóż następną warstwę: 1 naleśnik i krem różowy i ostatnią: 1 naleśnik i krem kasztanowy. Delikatnie zroluj. Roluj aż do wyczerpania składników. Odstaw na dobę do lodówki. Następnego dnia pokrój w roladki. Ja polałam je jeszcze syropem z buraków cukrowych i posypałam wiórkami kokosowymi.



A oto ostatni naprawdę trafiony prezent - Kuchnia filmowa Pauliny Wnuk. Trafiony bo łączy 2 ulubione zajęcia: gotowanie i jedzenie. 

W środku mnóstwo przepisów na dania filmowe i piękne zdjęcia. W pierwszej kolejności pojawią się u mnie niebieska zupa porowa Bridget Jones (w 100% jadalna!), pudding z Shire i lembasy z Władcy Pierścieni, sos czekoladowy z Charli'ego i Fabryki Czekolady, makaron z żółtym serem z filmu Kevin sam w domu i amerykańskie naleśniki z Matyldy. 

Kuchnia filmowa, Paulina Wnuk, Wydawnictwo Otwarte, 224 strony.





Chestnut and coffee roulades


A freestyle version of the Hungarian crêpes with chestnuts and whipped cream. A true flavour bomb - chestnut cream goes well with coffee plus sugar beet syrup - delicious! Really worth trying.


Prepare sunflower cream following this recipe. Add 2 tablespoons of kisiel powder (Polish fruit-flavoured starch jelly), stir and divide into 2 parts. Colour ona part with 3 tbs of fresh beet juice and the other with 1 teaspoon of instant coffee. Stir. Set aside for at least 1 hour into the fridge. You'll also need chestnut cream. I brought my Bonne Maman from Hungary (you can buy it online or in bigger supermarkets).


Fry crêpes (9 pc). Place 1 crêpe on a big plate and spread some coffe cream over it; place the next layer: 1 crêpe and the pink cream; and the final layer: 1 crêpe and the chestnut cream. Roll gently. Roll until you've used up all the ingredients. Keep in the fridge for a day. The next day cut like shown in the photo. I also poured some sugar beet syrup over the dessert and sprinkled it with some flaked coconut.

Brak komentarzy: