poniedziałek, 25 listopada 2013

Zupa-krem z porów, Saigon



Bardzo prosta, szybka i smaczna. Podkręcony smak i ładny kolor dzięki wędzonej papryce.


Składniki:
4 pory
olej
2-3 ziemniaki
1-2 łyżeczki wędzonej papryki
sól, pieprz


Pory pokrój w talarki i podsmaż przez kilkanaście minut na oleju. Zalej wodą nieco ponad powierzchnię warzyw i dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj około kwadrans na małym ogniu. Zblenduj i przypraw solą, pieprzem, wędzoną papryką. Można posypać prażonymi pestkami słonecznika lub dyni.


Saigonie po raz kolejny - po tofu. Uwielbiają je nawet znajomi mi mięsożercy:). Na zdjęciu: tofu z sosie pomidorowym (poza tym do wyboru są inne rodzaje: w sosie curry, słodko-kwaśnym, pikantnym i z warzywami). Bardzo duże porcje i niedrogo. O Saigonie przeczytasz też tutaj i tutaj.











Creamy leek soup


It’s very easy and quick to make and tasty. Smoked paprika gives the soup an interesting taste and a beautiful colour. 


Ingredients:
4 leeks
oil
2-3 potatoes
1-2 ts smoked paprika
salt, pepper


Slice leeks and fry in oil between ten and twenty minutes. Pour in water slightly above the surface of the vegetables and add diced potatoes. Cook over low heat for about 15 minutes. Then blend, season with salt, pepper and smoked paprika. You can sprinkle the soup with roasted sunflower or pumpkin seeds.

Brak komentarzy: