niedziela, 10 listopada 2013

Zasmażane buraczki, targi żywności eko



Pomysł od koleżanki Aśki. Robię od razu na 2-3 obiady lub zamrażam. Na zdjęciu z bitkami wegetariańskimi Primaviki i puree jaglano-ziemniaczanym z czarnuszką (na podstawie tej zapiekanki).


Składniki:
4-5 buraków
1-2 cebule
sól, pieprz
olej


Ugotuj buraki. Zetrzyj na tarce. Drobno pokrój cebulę. Podsmaż na oleju, dodaj buraki i smaż jeszcze chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.



Targi żywności eko - Rzeszów, w budynku L'eclerca, co sobotę. Na stoisku z Lubartowa można kupić np. takie smakołyki:
- pasztet gryczany w cieście krucho-drożdżowym (bardzo dobry, szczególnie na ciepło)
- chlebek jaglano-twarogowy z miodem i żurawiną (pycha!) - jeśli lubicie kaszę jaglaną, to naprawdę warto kupić.


Na stoisku z Litwy: domowy kwas chlebowy.


Widok z góry na targi. Poza tym: sery pleśniowe, ciasta, przyprawy i zioła, chleby, miody, konfitury i przetwory, biżuteria.







Fried beetroots


Got the idea from a friend, Joanna. I usually make a few portions or put the extra amount in the freezer. In the photo: fried beets with Primavika’s vegetarianfried cutlets and millet-potato puree (based on this recipe) with nigella sativa.


Ingredients:
4-5 beetroots
1-2 onions
salt, pepper
oil


Boil beets and grate them. Finely chop onion. Fry onion in oil, add beets and fry for a short while. Season to taste with salt and pepper. 

Brak komentarzy: