sobota, 16 listopada 2013

Pieczone sajgonki, Chicago


Danie jest bardziej sycące, gdy dodamy do niego białego ryżu. Jemy sajgonki, maczając je w sosie. Pasuje do nich również surówka z kapusty pekińskiej i szczypiorku doprawiona olejem, octem ryżowym i solą.


Składniki na około 25 sztuk:
½ kapusty pekińskiej
1 opakowanie mieszanki chińskiej (warzyw i grzybów)
olej
½ opakowania makaronu ryżowego
1 filiżanka ugotowanego białego ryżu (opcjonalnie)
1-2 opakowania przyprawy chińskiej 5 smaków
sos sojowy
papier ryżowy
woda
1 butelka sosu do sajgonek


Pokrój drobno kapustę. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Podsmaż na nim kapustę i mieszankę chińską. Następnie podlej kilkoma łyżkami wody i duś aż warzywa i grzyby zmiękną (około kwadrans – w razie potrzeby dolej wody). Przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce, dopraw przyprawą chińską i sosem sojowym.
  

Nagrzej piekarnik do 180°C. Namocz płat papieru ryżowego w letniej wodzie (3-4 sekundy), połóż na desce do krojenia i dodaj niecałe 2 łyżki nadzienia. Następnie zawiń (jak na zdjęciu). W ten sposób przygotuj pozostałe sajgonki. Na blaszce do pieczenia połóż folię aluminiową i posmaruj ją olejem. Ułóż na niej sajgonki. Piecz ok. 15-20 minut. Możesz je też usmażyć na głębokim oleju.

Źródło/Source

Zdobywca wielu Oscarów, 3 w 1 - dla wielbicieli musicalów, kryminałów i jazzu - Chicago (2002, Rob Marshall). Naprawdę warto obejrzeć.

Źródło/Source




Baked spring rolls, Chicago


The dish is more satiating if you add some white rice. We eat spring rolls, dipping them in the sauce. The raw vegetable salad made from Chinese celery cabbage and chives (seasoned with some oil, rice vinegar and salt) also goes well with them. 


Ingredients for about 25 pc: 
½ Chinese celery cabbage
1 package Chinese vegetable mix
oil
½ package rice noodles
1 cup cooked white rice (optionally)
1-2 packets Chinese five – spice blend
soy sauce
rice paper
water
1 bottle spring roll sauce


Finely chop cabbage. Heat a few tablespoons of oil in a frying pan. Fry the cabbage and the Chinese vegetable mix. Next pour in a few tablespoons of water and cook over low heat until veggies and mushrooms are soft (about 15 minutes – pour in some more water if necessary). Prepare the noodles following package instructions. Stir all the ingredients in a big bowl. Season with the Chinese five blend spice and soy sauce.

Preheat oven to 180°C. Dip a rice paper sheet in lukewarm water (3-4 seconds), place it on a chopping board and add almost 2 tablespoons of filling. Next roll it (as shown in the photos). Prepare all spring rolls in this way. Place an aluminium foil sheet onto the baking sheet and grease it with oil. Place spring rolls. Bake for 15-20 minutes. You can also deep fry them.  




Awarded a number of Oscars, 3 in 1 - for fans of musicals, crime stories and jazz - Chicago (2002, Rob Marshall). Really worth seeing.

Brak komentarzy: