poniedziałek, 18 listopada 2013

Pieczone pierogi z jarmużem i fetą, Da Grasso


Kolejny smaczny pomysł na jarmuż (pierogi są dość suche - sos konieczny). Przepis na świetne kruche ciasto stąd.


Składniki na 7 pierogów:
1/2 kostki masła (z 200g)
3 łyżki jogurtu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
olej
2 duże kiście jarmużu (7-8 filiżanek posiekanego jarmużu)
olej
4-5 ząbków czosnku
1 i ½ opakowania fety
pieprz


Miękkie masło wymieszaj w misce z jogurtem, solą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dosypując mąki, zagnieć ciasto. Powinno być dość tłuste, ale nie lepić się do rąk. Jeżeli się lepi, wgnieć w nie jeszcze odrobinę mąki. Nagrzej piekarnik do 180°C. Z ciasta utocz wałek. Podziel go nożem na 7 równych części. Spłaszcz każdą kulę ciasta pomiędzy dłońmi. Kładź na każdy krążek 2 łyżki nadzienia. Dokładnie zlepiaj pierogi. Piecz 25-30 minut. P.S. Do ciasta dodałam również 1 żółtko – ponoć jest bardziej kruche.

Nadzienie: z jarmużu usuń łodygi, resztę ugotuj i drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni olej. Wrzuć drobno posiekane ząbki czosnku, chwilę podsmaż. Następnie dodaj jarmuż i jeszcze chwilę smaż. Dodaj pokrojoną fetę, dopraw pieprzem i  wymieszaj.  


I jeszcze ciekawy pomysł na pizzę Da Grasso: świeże pomidory, rukola, ser wędzony. Pycha!






Baked Polish dumplings (pierogi) with kale and feta


Yet another tasty way to use up some kale (these dumplings are quite dry - a sauce is a necessary addition). The recipe for great pastry dough taken from here.


Ingredients for 7 pcs:
½ butter stick (out of 200g)
3 tbs yoghurt
1 ts salt
½ ts baking powder
2 glasses flour
oil
2 large bunches of kale (7-8 cups chopped kale)
oil
4-5 cloves of garlic
1 and ½ package of feta
pepper


Mix soft butter with yoghurt, salt and baking powder in a bowl. Gradually add flour and knead the dough. It should be quite greasy but shouldn’t stick to your hands. If it does, add a bit more flour. Preheat oven to 180°C. Form a log. Divide it into 7 equal pieces. Flatten each ball of dough with your hands. Place 2 tbs of filling on each circle. Seal edges well. Bake for 25-30 minutes. PS I added one egg yolk to the dough – supposedly the dumplings are more crispy.

Filling: remove kale stems, cook the rest and finely chop. Heat oil in a frying pan. Add finely chopped garlic, fry for a short while. Next add kale and fry for a few more minutes. Add chopped feta, season with pepper and stir.

Brak komentarzy: