niedziela, 27 października 2013

Ziemniaki po grecku, Wielki Gatsby


Moja wersja popularnego sosu do ryby – można inaczej: świetnie smakuje z ziemniakami. Można to danie również krótko zapiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni. Smacznego!


Składniki:
ugotowane ziemniaki (10-12 sztuk)
4-5 łyżek oleju
3 marchewki
2 małe selery
2 cebule lub 1 por
2 pietruszki
½ szklanki przecieru pomidorowego lub kilka łyżek koncentratu
2 liście laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
lubczyk
sól, cukier, pieprz
woda
posiekany szczypiorek
posiekane czarne oliwki


Pokrój ziemniaki w talarki i ułóż w głębokim i szerokim naczyniu. Drobno posiekaj warzywa lub zetrzyj je na tarce. Podsmaż na oleju, dodaj przecier pomidorowy, zioła i przyprawy oraz trochę wody. Duś warzywa do miękkości (ok. 20 minut, dolewaj wody w razie potrzeby). Polej sosem ziemniaki, posyp oliwkami i szczypiorkiem.


Wielki Gatsby (2013, Baz Luhrmann) mnie nie oczarował. Po obejrzeniu zwiastuna, spodziewałam się wielkiego filmu. W rzeczywistości to wielkie show (choć trzeba przyznać, że scenografia i kostiumy znakomite). Nawet genialni DiCaprio i Mulligan nie ratują produkcji. Poza tym współczesna muzyka nie pasowała mi do klimatu lat 20. XX wieku (choć czasami taki miszmasz się sprawdza).  Zdecydowanie bardziej polecam książkę F. S. Fitzgeralda.

Źródło/Source




Potatoes in a Greek way, The Great Gatsby 


My version of this popular sauce served with fish. It tastes great with potatoes. You can also bake the dish in the oven for a short period of time or fry in a frying pan. Bon appetit!


Ingredients:
boiled potatoes (10-12 pc)
4-5 tbs oil
3 carrots
2 small celeriacs
2 onions or 1 leek
2 parsleys
½ glass tomato paste or a few tbs tomato concentrate
2 bay leaves
4-5 allspice grains
lovage
salt, sugar, pepper
water
chopped chives
chopped black olives


Slice potatoes and place them in a deep and wide bowl. Finely chop or grate the veggies. Fry them in oil, add tomato paste, herbs, seasonings and some water. Simmer over low heat (about 20 minutes, add some water if necessary). Pour the sauce over the potatoes, sprinkle with olives and chives. 




The Great Gatsby (2013, Baz Luhrmann) didn't really make an impression on me. After watching the trailer, I expected a great movie. In reality, it's a great show (although I've got to admit that the scenography and costumes are perfection). Even brilliant DiCaprio and Mulligan haven't managed to save the production. Also, the modern music doesn't really suit the climate of the 1920s (although sometimes such a mixture works just fine). I definitely recommend reading the book by F. S. Fitzgerald.

3 komentarze:

Emma pisze...

Sam film średnio, ale właśnie połączenie muzyki podobało mi się szalenie.
Świetny przepis. Na pewno zrobię!
Pozdrawiam

Patchulia M pisze...

Dzięki Emma! Mi akurat takie połączenie współczesnej muzyki z odległym czasem akcji (XVIII wiek) podobało się w filmie MARIA ANTONINA Sofii Coppoli. Polecam:).

Emma pisze...

chyba nie widziałam, muszę po niego sięgnąć.