wtorek, 29 października 2013

Smażone pomidory, kino 6D



Czy ktoś kojarzy film? (Świetne kino) Ale dziś nie o Smażonych zielonych pomidorach bo te akurat zawierają dużo solaniny. Zamieniłam je na czerwone. Palce lizać – spróbujcie sami! Źródło przepisu: Kuchnia wegetariańska świata. Danie pochodzi ze Stanów Zjednoczonych Ameryki (południowe stany).


Składniki:
2-3 dość twarde czerwone pomidory
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
sól, pieprz, cukier do smaku
olej do smażenia


Pokrój pomidory na plastry. Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki i obtaczaj w panierce plastry pomidorów. Dobrze rozgrzej olej (koniecznie!).  Usmaż plastry z obu stron.


I jeszcze o kinie, ale tym razem 6D. Co to takiego? Kino, które łączy technologię filmową 3D z wieloma realistycznymi efektami specjalnymi, np. woda, wiatr, bańki mydlane, śnieg, ruchome fotele i wiele innych. 

Seanse przeważnie trwają około 20 minut (są ograniczenia wiekowe!). W Rzeszowie można obejrzeć filmy 6D w kinie Cinetrix na ul. Krakowskiej (w galerii Nowy Świat). Bilety w granicach 13-14zł (pełne). Ciekawe doświadczenie - polecam! Źródło informacji i zdjęcia: tutaj.

Źródło




Fried tomatoes


Does it ring a bell to anyone? (Great cinema) But I don't want to write about Fried green tomatoes today because these contain a lot of solanine. I used some red ones instead. Delicious – try it yourselves! The recipe source: a vegetarian cookbook. The dish comes from the USA (southern states).


Ingredients:
2-3 quite hard red tomatoes
2 tbs wheat flour
2 tbs corn flour
salt, pepper, sugar to taste
oil for frying


Slice the tomatoes. Mix all the remaining ingredients and coat the tomato slices in the mixture. Heat oil properly (it’s essential that you do this!). Fry slices on both sides. 

1 komentarz:

Magda pisze...

Przepis na pomidorki- palce lizać :-) A seansu w kinie zazdroszczę, brzmi super. Muszę obowiązkowo takie kino odwiedzić :-))