poniedziałek, 7 października 2013

Ratatouille, murale ścienne


To pyszne danie pochodzi z południa Francji. Można je przyrządzić na gazie lub w piekarniku. Zazwyczaj podaje się je z ryżem lub świeżą bagietką. Składniki na 2 obiady dla 2 osób. Przepis z Wegetariańskiej kuchni świata A. Ilies.


Składniki:
6-7 pomidorów
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
1 bakłażan
1 mała cukinia
2 cebule
4-5 ząbków czosnku
kilka łyżek oliwy
¼ szklanki wody
zioła prowansalskie
2 łyżki bulionu wegetariańskiego
pieprz


Pomidory obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Tak samo pokrój: paprykę, bakłażana, cukinię. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Wszystkie warzywa wrzuć do dużego i szerokiego garnka. Zalej oliwą, wodą i dodaj pozostałe składniki. Duś na małym ogniu przez 60-70 minut. Co jakiś czas zamieszaj, ewentualnie dolej wody. Przed podaniem jeszcze raz dopraw ziołami.



Ostatnie malowidło meblowe:





Ratatouille


This delicious dish comes from southern France. You can cook it on the cooker/stove or in the oven. It is usually served with rice or fresh baguette. Ingredients for 2 dinners for 2 people. The recipe taken from a vegetarian cookbook by A. Illies.


Ingredients:
6-7 tomatoes
2 red bell peppers
2 yellow bell peppers
1 eggplant/aubergine
1 small zucchini
2 onions
4-5 cloves of garlic
a few tbs olive oil
¼ glass water
Herbes de Provence
2 tbs vegetable boullion powder
pepper


Peel the tomatoes and cut into big cubes. Cut in the same way the following: peppers, eggplant, zucchini. Finely chop onions and garlic. Place all veggies in a big, wide saucepan. Pour in olive oil, water and add remaining ingredients. Cook over low heat for 60-70 minutes. Stir from time to time, pour in some water if necessary. Season with herbs right before serving.

Brak komentarzy: