niedziela, 20 października 2013

Marchewka po libijsku, Koneser


… czyli z sosem tahini. Przepis zmieniony z książki Libia od kuchni T. Valko. Sos smakuje świetnie z falaflem albo na kanapce.


Składniki:
1 ząbek czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka wody
3 łyżeczki pasty sezamowej (tahiny)
sól, pieprz
sok z cytryny do smaku
opcjonalnie: miód


Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj albo zblenduj i gotowe.


Koneser (2013, Giuseppe Tornatore) - warto obejrzeć. Wątek kryminalny i romans ze sztuką w tle. Lekko przewidywalny.

Źródło/Source





Carrots in tahini


A changed recipe from T. Valko’s cookbook. The sauce goes really well with falafel or in a sandwich.


Ingredients:
1 clove of garlic
2 tbs natural yoghurt
1 tbs water
3 ts tahini
salt, pepper
lemon juice to taste
optionally: honey


Mix or blend all ingredients and that’s it - the sauce is ready.




La Migliore offerta (2013, Giuseppe Tornatore) - worth seeing. Elements of a detective film plus a love story with art in the background. Slightly predictable.

Brak komentarzy: