wtorek, 15 października 2013

Jambalaya i Swap Party



Pochodzi z USA, a dokładnie z Luizjany. Poniżej pyszna wegańska wersja tego dania (zmieniony przepis z książki A. Ilies).


Składniki:
200 g ryżu (najlepiej okrągłoziarnistego)
2 cebule
4-5 ząbków czosnku
olej do smażenia
4 czerwone papryki (mogą być też zielone)
1 papryczka chili
4-5 gałązek selera naciowego
1 puszka pomidorów
3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego
szczypta sproszkowanych goździków
pieprz, sól


Ugotuj ryż. Rozgrzej olej w szerokim garnku. Podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Pokrój papryki, papryczkę chili, selera. Wrzuć do garnka. Duś około 5 minut. Następnie dodaj pomidory, koncentrat i przyprawy. Duś jeszcze około 10 minut. Odstaw z ognia i dodaj ryż. Dokładnie wymieszaj i od razu podawaj.



Źródło

Pierwszy raz brałam udział w Swap Party - wrażenia bardzo pozytywne. Ciekawy pomysł - można odświeżyć swoją garderobę: coś sprzedać, kupić albo wymienić. 

Ceny ubrań i akcesoriów przeróżne (od 5 zł nawet do ponad 400zł), większość jednak w zasięgu portfela, da się coś upolować za małą kwotę. 

Wybieram się również następnym razem (bo ponoć to impreza cykliczna). Jedyny minus to brak przymierzalni, jest za to duże lustro.

Na start dostajemy eko torbę ze swapowym logo.




Jambalaya


The dish comes from the USA, Luiziana. Try out this delicious vegan version (changed recipe from a vegetarian cookbook by A.Ilies).


Ingredients:
200 g rice (round grain rice is best)
2 onions
4-5 cloves of garlic
oil for cooking
4 red bell peppers (green one are fine, too)
1 chili pepper
4-5 celery sticks
1 tin tomatoes
3-4 ts tomato concentrate
a pinch of clove powder
salt, pepper


Boil rice. Heat oil in a wide saucepan. Fry finely chopped onions and garlic. Cut peppers, chili and celery sticks. Place them in the saucepan. Cook over low heat for 5 minutes. Next add tomatoes, concentrate and seasonings. Simmer for 10 more minutes. Put aside and add rice. Stir well and serve immediately.

Brak komentarzy: