sobota, 12 października 2013

Amore pomidore i Multimedia Happy End


Wegański przepis od Anki-nieweganki:) (od siebie dodałam oliwki, których Anka-nieweganka nie lubi). Mega prosty, zdrowy (mnóstwo cennego likopenu) i szybki sposób na makaron - mój ulubiony od paru lat. Trzeba tylko pamiętać, aby nie rozgotować makaronu (ma być al dente) bo inaczej wyjdzie zupa pomidorowa… 


Składniki:
3 ząbki czosnku
1-2 cebule
oliwa
6-7 obranych ze skórki pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
4-5 kulek ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
bazylia, oregano
sól, pieprz


Drobno pokrój cebulę i czosnek (używam do tego blendera). Rozgrzej oliwę w szerokim garnku. Podsmaż warzywa. Pokrój pomidory w większe kawałki, wrzuć do garnka, dodaj zioła i duś około 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj sos z makaronem i od razu podawaj, np. z oliwkami.


Kończy się rzeszowski Multimedia Happy End czyli Festiwal Filmów Optymistycznych (to już 11. edycja). Tytuły warte polecenia: Dziewczyny do wzięcia (1972, Janusz Kondratiuk), Dziewczyna z szafy (2012, Bodo Kox).
  
  


Pasta in tomato sauce


A vegan recipe from a friend who isn’t vegan (olives are my addition). It’s a very simple, healthy (lots of lycopene) and quick way to serve your pasta - it's been my favourite for a couple of years. You only have to remember not to overcook the pasta (it’s got to be al dente), otherwise you’ll get tomato soup…


Ingredients:
3 cloves of garlic
1-2 onions
olive oil
6-7 peeled tomatoes
2 tbs tomato paste
4-5 allspice grains
2-3 bay leaves
basil, oregano
salt, pepper


Finely chop onions and garlic (I use a blender). Heat olive oil in a wide saucepan. Fry vegetables. Cut tomatoes into bigger pieces, add them to the saucepan, also add herbs and cook over low heat for 10-15 minutes. Season with salt and pepper. Stir the sauce with pasta and serve immediately, e.g. with black olives.

1 komentarz:

Anka - nieweganka pisze...

ZASZCZYCONA :))
http://www.youtube.com/watch?v=BlxelewpCY4