wtorek, 10 września 2013

Żelazny zestaw i leżajska Eliza



Brukselka, kasza gryczana i pieczarki z czosnkiem = połączenie doskonałe. W dodatku mega szybkie w przygotowaniu i sycące danie. Przepis dodaję do akcji Bomby żelazne.


Składniki:
300g brukselki
3 łyżki oleju
400g pokrojonych pieczarek
3-4 ząbki czosnku, pokrojone
ugotowana kasza gryczana
sól, pieprz, lubczyk


Zagotuj wodę, wrzuć brukselkę i gotuj przez około 10 minut na małym ogniu (aż będzie miękka, ale nie rozgotowana). Na patelni rozgrzej olej, dodaj pieczarki i czosnek. Podsmaż przez kilka minut. Następnie wrzuć brukselkę, dopraw solą, pieprzem i lubczykiem i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Podawaj na ciepło z kaszą gryczaną i surówką.



Jeśli przypadkiem znajdziesz się w Leżajsku (a jest tutaj co zwiedzać, spokojnie na co najmniej pół dnia), koniecznie zajrzyj do Elizy, klimatycznego miejsca: cukierni, kawiarni i sklepu przy ulicy Rzeszowskiej. Serwują najlepszą gorącą czekoladę, jaką piłam. Oryginalna, belgijska.


 



 



Set rich in iron


Brussels sprouts, buckwheat and mushrooms with garlic = a perfect combination. In addition, it’s a super quick to make and satiating dish.  


Ingredients:
300g Brussels sprouts
3 tbs oil
400g sliced mushrooms
3-4 cloves of garlic, chopped
cooked buckwheat
salt, pepper, lovage


Boil water, add Brussels sprouts and cook for about 10 minutes (until they’re soft but not overcooked). Heat oil in a frying pan, add mushrooms and garlic. Fry for a few minutes. Next add Brussels sprouts, season with salt, pepper and lovage and cook for a few more minutes. Serve warm with buckwheat and a raw vegetable salad.

1 komentarz:

Anka - nieweganka pisze...

Ciekawe, się zrobi jutro danie "piątkowe" ;)