niedziela, 15 września 2013

Zapiekanka makaronowa i Multimedialna Fontanna


Proste i szybkie greckie danie. Można przygotować od razu na 2 obiady. Przepis pochodzi z książki Kuchnia wegetariańska świata.


Składniki:
350g makaronu
1 duży por
3 łyżki masła lub oliwy
sól, pieprz
400 g pomidorów
2 papryczki pepperoni
100g czarnych oliwek
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
100ml ulubionego mleka
2 jajka
1 opakowanie fety/2 kulki mozzarelli
2 łyżeczki świeżych listków oregano/rozmarynu (lub 1 łyżeczkę suszonych ziół)


Ugotuj makaron. Pora pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej oliwę lub masło i podsmaż pora, aż zmięknie. Nagrzej piekarnik do 200°C. Wysmaruj olejem duże żaroodporne naczynie do zapiekania i układaj warstwy: makaron, pory, pomidory pokrojone w plastry, drobno pokrojone ostre papryczki, oliwki. Wymieszaj koncentrat pomidorowy z kilkoma łyżkami wody i polej nim zapiekankę. Piecz danie przez 30 minut. Rozmieszaj mleko z jajkami, dopraw solą i pieprzem, polej sosem zapiekankę, posyp pokruszoną fetą/pokrojoną mozarellą i oregano. Zapiekaj jeszcze 10 minut.


Pokazy specjalne rzeszowskiej Fontanny Multimedialnej (przy al. Lubomirskich, naprzeciwko zamku - obecnie budynek sądu) odbywają się tylko w sobotę i trwają około 30 minut. Oprócz muzyki i światła, możemy podziwiać laserowe projekcje 2D i 3D na ścianie wodnej (dotyczące m.in. innowacyjności Rzeszowa). Całość naprawdę robi wrażenie. Fontanna Multimedialna w Budapeszcie na Wyspie św. Małgorzaty niech się chowa, ale Křižíkova Fontána w Pradze już niekoniecznie. Jak do tej pory (miesiąc od otwarcia), tłumy oglądających...

Pozostałe, zwykłe pokazy (bez laserów i światła) odbywają się codziennie o: 12.00, 14.00 i 16.00. Niestety mój aparat nie dał rady zdjęciom, więc wklejam z tej strony. Warto zajrzeć (35 pięknych zdjęć autorstwa T. Poźniaka), a najlepiej zobaczyć na żywo. Jeśli to Was nie skusi, to już nie wiem co... :).
Zdj. T. Poźniak
Zdj. T. Poźniak
Zdj. T. Poźniak
Zdj. T. Poźniak





Pasta casserole


An easy and quick to make dish. You can prepare it for 2 dinners in a row. The recipe for this Greek dish’s been taken from a vegetarian cookbook.


Ingredients:
350g pasta
1 big leek
3 tbs butter/olive oil
salt, pepper
400g tomatoes
2 pepperoni peppers
100g black olives
2-3 tbs tomato concentrate
100ml favourite milk
2 eggs
1 package feta/2 mozzarella balls
2 ts fresh oregano/rosemary leaves (or 1 ts dried)


Boil pasta. Slice the leek thinly. Heat olive oil or butter and fry the leek until soft. Preheat oven to 200°C. Grease a big casserole dish with oil and arrange the following layers inside: pasta, leek, sliced tomatoes, finely chopped pepperoni peppers, olives. Mix tomato concentrate with a few tablespoons of water and pour over the dish. Bake for 30 minutes. Mix milk with eggs, season to taste with salt and pepper, pour over the casserole. Finally, sprinkle with crumbled feta or chopped mozzarella and oregano leaves. Bake for 10 more minutes.

Brak komentarzy: