niedziela, 29 września 2013

Warzywna potrawka i w Saigonie


Takie danie jednogarnkowe jadłam w Budapeszcie. Do tego pieczone ćwiartki ziemniaków – niebo w gębie! P.S. (dodano 26-05-2014) Można też ugotować marchew na parze, warzywa oddzielnie podsmażyć i gotowe danie polać oliwą. Jest wtedy o wiele smaczniejsze, choć bardziej kaloryczne.


Składniki:
1 czerwona lub biała cebula
kilka łyżek oleju
2 marchewki
1 mała cukinia
1 mały bakłażan
2-3 pomidory lub 1 puszka pokrojonych pomidorów
zioła prowansalskie (lub inne ulubione zioła)
sól, pieprz
1 opakowanie fety


Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej olej. Podsmaż cebulę. Dodaj marchew, ostrożnie podlej wodą i duś na małym ogniu kilka minut. Następnie dodaj cukinię i bakłażana i znów duś kilkanaście minut (do miękkości i gdy woda wyparuje). Pod koniec gotowania dodaj pomidory, przyprawy i pokrojoną fetę. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.


Dziś o rzeszowskiej restauracji, Saigon, która serwuje dania kuchni wietnamskiej i chińskiej. Jest tutaj mnóstwo pysznych dań wege do wyboru (nie wiem, jak z mięsnymi). Ceny umiarkowane i duże porcje. Zjecie tutaj genialne tofu z różnymi dodatkami oraz pyszne wino z liczi - polecam. 

Restauracja oferuje obiady na dowóz, organizuje przyjęcia okolicznościowe i bankiety. Saigon, ul. Jana III Sobieskiego 14, godziny otwarcia: codziennie 11.00-22.00.

Tofu w sosie słodko-kwaśnym
Wino z liczi
Kalafior z pomidorami
Makaron sojowy z warzywami
Sake
Wnętrze restauracji
 



Vegetable fricassee


I ate this one-plate dish in Budapest. Plus baked potato quarters – tastes heavenly! PS (added 26-05-2014) You can also steam carrots, separately fry the rest of vegetables and pour the dish with olive oil. It's much taster this way though richer in calories.


Ingredients:
1 red or regular onion
a few tbs oli
2 carrots
1 small zucchini
1 small eggplant/aubergine
2-3 tomatoes or 1 can diced tomatoes
Herbes de Provence (or other favourite herbs)
salt, pepper
1 package feta cheese


Chop/slice all veggies. Heat oil. Fry onion. Add carrots, gently pour in some water and cook over low heat for a few minutes. Next add zucchini and eggplant and again cook over low heat between ten and twenty minutes (until veggies are soft and all water has evaporated). Add tomatoes, seasonings and diced feta at the end of cooking. Serve with baked potatoes.

Brak komentarzy: