piątek, 20 września 2013

Sałatka Caprese i w restauracji Sphinx


Ciekawa i szybka przekąska lub dodatek do głównego dania. Przepis pochodzi z książki Kuchnia włoska.


Składniki:
4 pomidory
2 kulki mozzarelli
kilka czarnych oliwek
sól, pieprz
1 łyżka octu winnego
1 łyżka oliwy
kilka listków bazylii


Nagrzej piekarnik do 200°C. Pokrój w plastry pomidory, ser i oliwki. Z pozostałych składników przyrządź sos. Układaj warstwy: pomidor, ser, oliwki i polej sosem. Zapiecz w piekarniku przez kilka minut (do roztopienia sera). Udekoruj bazylią.



W rzeszowskiej restauracji Sphinx. Smacznie, ale bez fajerwerków. Dosłownie kilka dań jarskich w całym menu (dlatego zamówiłam 2 przystawki), ale nie do wegetarian jest ono w sumie skierowane. Ceny: średnie i drogie. Bardzo miła i fachowa obsługa. Nastrojowy wystrój wnętrz. Na zdjęciach: zupa cebulowa z bagietką i panierowane papryczki jalapenos z serkiem kozim (mega ostrrrre – ani woda ani piwo nie pomagały (!!!), ale zadaniu podołałam...).







Caprese salad


An interesting and quick to make snack or addition to the main course. The recipe's been taken from an Italian cookbook.


Ingredients:
4 tomatoes
2 mozzarella balls
a few black olives
salt, pepper
1 tbs wine vinegar
1 tbs olive oil
a few basil leaves


Preheat oven to 200°C. Slice the tomatoes, mozzarella and olives. Prepare a sauce using the remaining ingredients. Arrange in layers: tomato, mozzarella, olives and pour over with the sauce. Bake in the oven for a few minutes (until the mozzarella's molten). Garnish with basil leaves.

Brak komentarzy: