poniedziałek, 23 września 2013

Leczo w naleśnikach i Wielkie Grzybobranie


Wersja dania nieco spolszczona bo z dodatkiem cukinii. Zazwyczaj podaję z ryżem i w naleśnikach (zapieczonych z serem żółtym). Można jeść 2 dni pod rząd i nie powieje nudą kulinarną.


Składniki:
kilka łyżek oleju
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
5-6 pomidorów obranych ze skórki
3-4 czerwone papryki
1 cukinia
papryka słodka i ostra w proszku
sól


Pokrój cebulę i czosnek. W dużym i szerokim  garnku rozgrzej olej. Podsmaż warzywa na oleju. Dodaj pokrojone pomidory, paprykę i cukinię. Duś do miękkości, pod koniec przypraw do smaku. 


Wielkie grzybobranie -> niedzielne łowy: 3 godziny, 4 osoby.





Lecho (Lesco) in pancakes


A bit polonized version due to the addition of zucchini. I usually serve it with rice or in pancakes (baked with cheese). You can eat it two days in a row and not get bored.


Ingredients:
a few tbs oil
2 onions
3-4 cloves of garlic
5-6 peeled tomatoes
3-4 red bell peppers
1 zucchini
hot and sweet red pepper powder
salt


Chop onions and garlic. Heat oil in a big and wide saucepan. Fry vegetables in oil. Add diced tomatoes, peppers and zucchini. Cook until soft, season to taste at the end of cooking. 

Brak komentarzy: