sobota, 7 września 2013

Konfitura brzoskwiniowa z lawendą i Stadion Narodowy



Składniki:
brzoskwinie (ok 4 l owocowej mikstury po wypestkowaniu i rozdrobnieniu tłuczkiem do ziemniaków)
3 łyżeczki kwiatów suszonej lawendy
cukier brązowy/biały (ja dałam 1 szklankę, ale dżem jest za słodki)


Smaż owoce i cukier, aż większość płynu odparuje (około 1,5-2 godziny). Co jakiś czas zamieszaj. Po godzinie dodaj kwiaty. Gorącą konfiturę wkładaj do wyparzonych słoiczków i szybko zakręcaj. Pozostaw do góry dnem do ostygnięcia.


Poniżej: Stadion Narodowy w Warszawie, mecz Polska - Czarnogóra. Nie jestem fanką piłki nożnej, ale wielkogabarytowych, spektakularnych budowli - jak najbardziej.









Peach preserves with lavender


Ingredients:
peaches (ca. 4l of fruit mixture after removing stones and smashing with a potato masher)
3 ts lavender flowers
brown/white sugar (I used 1 glass but the preserves are far too sweet)


Cook fruit and sugar until most of the water has evaporated (ca. 1.5-2h). Stir from time to time. Add flowers after 1 hour. Put hot preserves into sterile jars and seal immediately. Turn upside down for cooling.

Brak komentarzy: