środa, 4 września 2013

Co by tu na grilla? Przed północą



Pogoda piękna, w sam raz na zamknięcie sezonu grillowego, więc wrzucam kilka pomysłów: szaszłyki, kotlety sojowe kebab-gyros, sos czosnkowy, sałatka i (przepyszne) banany z gorzką czekoladą. Przepis na egipskie szaszłyki z książki Angeliki Ilies.


Składniki szaszłyków:
1 żółta cukinia
1 zielona cukinia
1 bakłażan
1 czerwona papryka
1 cebula
200g moreli suszonych
300g pieczarek
sos: olej (dałam 1/3 szklanki), oregano, sól, pieprz


Warzywa i pieczarki pokrój w małe kawałki/cienkie plastry. Morele zalej wrzątkiem i po 3 minutach odcedź. Przyrządź sos, wymieszaj z pozostałymi składnikami i marynuj wszystko przez co najmniej 2 godziny. Następnie nałóż warzywa, grzyby i morele na patyczki i upiecz na grillu do miękkości. PS Morele w tym wydaniu niespecjalnie mi smakowały, ale może znajdą  amatorów wśród was...





Zanim obejrzycie Przed północą (2013, Richard Linklater), warto najpierw zobaczyć Przed wschodem słońca (1995, Richard Linklater, Kim Krizan) i Przed zachodem słońca (Richard Linklater, Julie Delpy, Ethan Hawke). W żadnym z filmów tej trylogii nie znajdziecie nagłych zwrotów akcji ani efektów specjalnych, ale to jak najbardziej na ich korzyść. Łączą je za to poczucie humoru, inteligentne dialogi i oczywiście para głównych bohaterów, Celine i Jesse. A must-see! Gorąco polecam!

Źródło/Source




A few barbecue ideas, Before midnight


Beautiful weather, perfect for ending the grilling season so here they are – a few barbecue ideas: shashliks, soycutlets in kebab-gyros seasoning, garlic sauce, a salad and (delicious) bananas with dark chocolate. The recipe for Egyptian shashliks has been taken from Angelika Ilies’ cookbook.


Shashlik ingredients:
1 yellow zucchini
1 green zucchini
1 eggplant/aubergine
1 red bell pepper
1 onion
200g dried apricots
300 mushrooms
sauce: oil (I used 1/3 glass), oregano, salt, pepper


Cut the veggies and mushrooms into small pieces/thin slices. Pour boiling water the apricots and let sit for 3 minutes, then drain. Make the sauce, stir with the rest of the ingredients and let them marinade for about 2 hours. Next thread the vegetables, mushrooms and apricots onto long skewers and grill until tender. PS I didn’t particularly like the apricots in these shashliks but maybe some of you will appreciate the idea…




Before watching Before midnight (2013, Richard Linklater), I recommend that you first see Before sunrise (1995, Richard Linklater, Kim Krizan) and Before sunset (Richard Linklater, Julie Delpy, Ethan Hawke). You won't find unexpected twists of action or special effects in any of these three films but that really works to their advantage. What they have in common though, are the sense of humour, witty dialogues and, of course, the main characters, Celine and Jesse. The films are a must-see!

Brak komentarzy: